Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Produkcia v priemysle eurozóny v máji klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Produkcia v priemysle menovej únie klesla v máji oproti aprílu po úprave o sezónne vplyvy o 0,6 % po tom, ako v apríli vykázala nulový rast, uviedol Eurostat.

Luxemburg 15. júla (TASR) - Priemyselná produkcia v eurozóne zaznamenala v máji medzimesačný pokles po tom, ako v predchádzajúcom mesiaci po revízii údajov smerom nahor stagnovala. TASR o tom informuje na základe predbežného odhadu štatistického úradu Európskej únie (EÚ) Eurostat.

Produkcia v priemysle menovej únie klesla v máji oproti aprílu po úprave o sezónne vplyvy o 0,6 % po tom, ako v apríli vykázala nulový rast, uviedol Eurostat. Údaj za apríl predstavuje revíziu mierne smerom nahor, keď v predbežnom odhade zverejnenom v polovici júna Eurostat stanovil za apríl pokles priemyselnej produkcie o 0,1 %.

Pokles zaznamenala aj priemyselná produkcia v širšej EÚ. Dosiahol 0,8 %, pričom v apríli EÚ vykázala rast o 0,5 %. V tomto prípade Eurostat potvrdil za apríl predbežný odhad z polovice júna.

V porovnaní s májom minulého roka zaznamenala produkcia v priemysle eurozóny pokles o 2,9 %. V celej EÚ sa znížila o 2,5 %.

Z jednotlivých členských štátov EÚ sa v medzimesačnom porovnaní priemyselná produkcia najvýraznejšie znížila v Slovinsku (- 7,3 %), Rumunsku (- 6,2 %) a Dánsku (- 4,9 %). Najvýraznejší rast zaznamenali Írsko, Luxembursko a Estónsko. V prvom prípade sa priemyselná produkcia zvýšila o 6,7 %, v druhom o 3,9 % a treťom o 3,8 %. V prípade Slovenska priemyselná výroba v máji medzimesačne klesla o 1,4 %.

V porovnaní s májom minulého roka najprudšie klesla priemyselná produkcia v Rumunsku (- 6,9 %), ďalej v Nemecku (- 6,6 %) a Bulharsku, kde pokles dosiahol 6,3 %. Naopak, najviac vzrástla v Dánsku (9,6 %), Írsku (9,7 %) a Grécku, ktoré vykázalo rast o 6,8 %. Na Slovensku zaznamenala nulový rast.