Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Projekt novej uhoľnej bane v severnom Anglicku je asi minulosťou

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Ukázalo sa, že nová labouristická vláda nebude obhajovať už schválený projekt na súde.

Londýn 12. júla (TASR) - Kontroverzné plány na otvorenie prvej novej uhoľnej bane v Spojenom kráľovstve za posledné desaťročia sú pravdepodobne minulosťou po tom, ako sa ukázalo, že nová labouristická vláda nebude obhajovať už schválený projekt na súde. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa v piatok odvolala na vládne zdroje.

Vrchný súd v Londýne sa mal budúci týždeň zaoberať poslednou právnou námietkou proti návrhu na výstavbu bane na koksovateľné uhlie pri meste Whitehaven v severozápadnom Anglicku. Podpredsedníčka vlády Angela Raynerová, ktorá v novom vládnom kabinete zodpovedá za príslušnú agendu, však podľa zdrojov oboznámených s problematikou nebude argumentovať v prospech projektu. Zástupcovia vlády údajne čoskoro potvrdia, že kladné rozhodnutie bývalej konzervatívnej vlády sprevádzali právne pochybenia. Nový vládny kabinet odmietol medializované informácie komentovať, pričom odkázal na prebiehajúci súdny spor.

Proti plánovanej bani, ktorá mala vzniknúť v blízkosti národného parku Lake District, viedla roky právny boj environmentálna organizácia Priatelia Zeme spolupracujúca s miestnymi aktivistami.