Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 8. október 2024Meniny má Brigita
< sekcia Ekonomika

Protimonopolný úrad uložil pokutu 21 mil. eur spoločnosti Agrofert

Na snímke zľava predseda Protimonopolného úradu (PMÚ) SR Juraj Beňa vedúca oddelenia pre druhostupňové konanie Protimonopolného úradu SR Daniela Lukáčová počas tlačovej konferencie k uloženiu pokuty 21 miliónov spoločnosti Agrofert 8. októbra 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Akvizícia sa týkala Prvej bratislavskej pekárenskej v roku 2013 a neskoršieho prevzatia žilinskej pekárne Peza v roku 2016.

Bratislava 8. októbra (TASR) - Spoločnosti Agrofert, vlastníkovi pekární Penam, bola uložená pokuta vo výške 21 miliónov eur za akvizíciu pekární v Bratislave a Žiline bez predchádzajúceho súhlasu Protimonopolného úradu (PMÚ). Z dôvodu koncentrácie, ktorá porušuje hospodársku súťaž, udelil úrad jednu z historicky najvyšších pokút v histórii, informoval v utorok PMÚ.

Akvizícia sa týkala Prvej bratislavskej pekárenskej v roku 2013 a neskoršieho prevzatia žilinskej pekárne Peza v roku 2016, pričom postupné nadobudnutie pekární malo byť uskutočnené v snahe obísť zákon. Podľa platnej legislatívy sa totiž viacero koncentrácií uskutočnených do dvoch rokov medzi tými istými podnikateľmi posudzuje ako jedna. Nadobudnutie oboch pekární naraz, respektíve v priebehu dvoch rokov, by preto vzhľadom na výšku spoločných obratov podliehalo posúdeniu zo strany PMÚ, ktorému sa mal Agrofert pokúsiť vyhnúť.



"Dôkazy, ktoré v priebehu správneho konania PMÚ získal, však ukazujú, že spoločnosť nadobudla v roku 2013 kontrolu nad oboma pekárňami súčasne. Kontrola nad žilinskou pekárňou však mala byť po obdobie dvoch rokov vykonávaná v utajení prostredníctvom iného subjektu, od ktorého túto pekáreň plánovala a následne aj oficiálne odkúpila v roku 2016," priblížil predseda úradu Juraj Beňa.

Dôležitou skutočnosťou v tomto prípade je podľa neho aj fakt, že spoločnosť sa obe pekárne pokúsila nadobudnúť už v roku 2011, pričom PMÚ túto transakciu zakázal z dôvodu možného získania dominantného postavenia na trhu, ktoré by zabránilo efektívnej hospodárskej súťaži v oblasti pekárenskej výroby. Súčasné rozhodnutie úradu nadobudlo platnosť koncom septembra tohto roka.

Agrofert je český holdingový konglomerát operujúci predovšetkým v odvetviach poľnohospodárstva, potravinárstva a chemického priemyslu, pod ktorý patrí viac ako 250 dcérskych spoločností vrátane pekární Penam a chemickej firmy Duslo v Šali. Spoločnosť Agrofest založil, do roku 2014 riadil a do roku 2017 vlastnil Andrej Babiš.

Spoločnosť Agrofert považuje rozhodnutie úradu za chybné a nezákonné. "Názory PMÚ vyjadrené v rozhodnutí odporujú vykonanému dokazovaniu a skutočnému stavu veci a sú výsledkom nesprávneho právneho posúdenia a prekročenia právomoci úradu. Keďže rozhodnutie PMÚ je nesprávne a poškodzuje našu spoločnosť, podáme voči nemu žalobu," uviedol pre TASR tlačový hovorca spoločnosti Pavel Heřmanský.