Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Ekonomika

Prvá banka znižuje úrokové sadzby na hypotéky pod štyri percentá

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Znižovanie sadzieb by tak malo reflektovať aktuálnu makroekonomickú situáciu. V priebehu tohto roka znížila Európska centrálna banka (ECB) svoje referenčné úrokové sadzby zatiaľ o 0,25 %.

Bratislava 27. augusta (TASR) - 365.bank ako prvá banka na Slovensku zníži od 30. augusta úrokové sadzby na hypotéky pod štyri percentá, pri trojročnej a päťročnej fixácii tak ponúkne úrok od 3,95 % ročne. Týmto krokom sa snaží zvýšiť dostupnosť bývania širšiemu spektru klientov, informovala v utorok banka.

"Pri znižovaní referenčnej sadzby na medzibankovom peňažnom trhu banky v eurozóne získavajú zdroje lacnejšie, z čoho v konečnom dôsledku profitujú domácnosti aj firmy, pre ktoré sa úvery stávajú dostupnejšie," priblížil analytik 365.bank Tomáš Boháček.

Znižovanie sadzieb by tak malo reflektovať aktuálnu makroekonomickú situáciu. V priebehu tohto roka znížila Európska centrálna banka (ECB) svoje referenčné úrokové sadzby zatiaľ o 0,25 %, čím sa pre trhy najdôležitejšia depozitná sadzba vrátila na úrovne z augusta minulého roka, špecifikovali odborníci.

Ceny nehnuteľností na domácom realitnom trhu sú podľa nich aktuálne medziročne nižšie o 1,3 %, napriek tomu, že medzikvartálne vzrástli o 1,6 %. Priemerná cena mala v tomto kvartáli dosiahnuť úroveň 2461 eur za meter štvorcový (m2), čo je o 39 eur/m2 viac ako minulý štvrťrok. Zároveň by malo ísť o prvý medzikvartálny rast od roku 2022. Okrem silného Bratislavského kraja mal znateľný rast priemernej ceny vykázať aj Trnavský, Banskobystrický a Košický kraj, pričom Žilinský a Nitriansky kraj udržiavali pokles.

"Očakávame, že situácia na realitnom trhu ostane naďalej premenlivá, avšak cenové dno máme pri viacerých kategóriách nehnuteľností pravdepodobne za sebou. Hoci silné rasty rovné tempu minulých rokov neočakávame, rast životnej úrovne po poklese inflácie, pokračujúci rast miezd, ako aj postupné znižovanie úrokových sadzieb, budú podporovať kúpyschopnosť obyvateľov," dodal Boháček.

Mnohé banky na Slovensku pristupujú k postupnému znižovaniu úrokových sadzieb na hypotéky. Od začiatku leta mali k zníženiu pristúpiť ČSOB, Prima banka, Tatra banka a Slovenská sporiteľňa.