Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

PS chce v parlamente navrhnúť dofinancovanie výpadku príjmov samospráv

Na archívnej snímke Marek Lackovič (Progresívne Slovensko). Foto: TASR - Jakub Kotian

Mestám, obciam a vyšším územným celkom chýba na chod celkovo 120 miliónov eur.

Bratislava 30. augusta (TASR) - Poslanci opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS) chcú na septembrovej schôdzi Národnej rady (NR) SR navrhnúť dofinancovanie výpadku príjmov samospráv. Mestám, obciam a vyšším územným celkom chýba na chod celkovo 120 miliónov eur. V piatok o tom informoval Matúš Krčmárik z mediálneho oddelenia PS.

"Ak sa v tomto roku našlo sto miliónov eur na nové ministerstvo pre Andreja Danka, musia sa nájsť aj peniaze pre slovenské samosprávy. V opačnom prípade hrozí nielen odloženie kľúčových projektov v našich regiónoch, ale obce môžu mať problém plniť aj svoje základné úlohy," uviedol poslanec PS Marek Lackovič.

Opozičné hnutie pripomenulo, že v porovnaní s prognózami dostali miestne samosprávy za sedem mesiacov tohto roka o 84 miliónov eur menej. Predseda združenia SK8 a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič (PS) vyčíslil výpadok za kraje na 36 miliónov eur. Celkovo tak samosprávam podľa PS chýba 120 miliónov eur. Dôvodom chýbajúcich peňazí sú výpadky dane z príjmu fyzických osôb.

"Apelujeme na vládu, aby našla dlhodobé, koncepčné a systematické riešenie financovania miest a obcí, ktoré zabezpečí ich plnohodnotný rozvoj. Aby sme nemuseli každý rok hľadať peniaze na základnú prevádzku samospráv. Takto sa naozaj nedá a nesmie dlhodobo fungovať," dodala poslankyňa PS Jana Hanuliaková, ktorá spoločne s Lackovičom návrh do NR SR predkladá.