Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

PS: Návrhy noviel ministerstva predstavujú ďalšiu záťaž pre rozpočet

Na snímke poslanec Národnej rady SR Dávid Dej (Progresívne Slovensko). Foto: TASR Jakub Kotian

Hnutie PS kritizuje, že návrhy zákonov týkajúcich sa športu z dielne MCRaŠ, predložené do MPK, sú netransparentné.

Bratislava 22. júla (TASR) - Návrhy zákonov z dielne Ministerstva cestovného ruchu a športu (MCRaŠ) SR, ktoré sú v medzirezortnom pripomienkovom konaní (MPK), predstavujú ďalšiu záťaž pre štátny rozpočet a mohli by znamenať politické ovládnutie inštitúcií. V pondelok na tlačovej konferencii to uviedli poslanci opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Štefan Kišš a Dávid Dej.

"V MPK sú štyri zákony, ktoré znamenajú ďalšiu sekeru zo štátneho rozpočtu vo výške, vyzerá to na 70 miliónov eur. Značne zvyšujú počet zamestnancov a ako bližšie vysvetľuje kolega Dávid Dej, znamenajú politické ovládnutie inštitúcií aj v oblasti športu a cestovného ruchu," uviedol Kišš. Podľa neho je absurdné, že kým rezort financií hovorí o šetrení verejných financií a vládna koalícia ohlasuje škrtanie zamestnancov, MCRaŠ pripravuje legislatívu, ktorá si vyžiada 70 miliónov eur z rozpočtu a vyžaduje ďalších 100 zamestnancov.

Hnutie PS kritizuje, že návrhy zákonov týkajúcich sa športu z dielne MCRaŠ, predložené do MPK, sú netransparentné. Dej upozornil, že podľa navrhovanej legislatívy by výročné správy museli zverejňovať len tie športové kluby, ktoré majú príjem od štátu vyšší ako 800.000 eur. "Toto sa týka minimum športových klubov a zväzov na Slovensku, takže väčšina športových klubov a zväzov by nemusela zverejňovať tieto výročné správy, čo, samozrejme, dáva priestor na menej transparentné a efektívne vynaloženie finančných prostriedkov," uviedol Dej.

Opozičnému hnutiu sa nepozdávajú ani navrhované zmeny v zákone o Fonde na podporu športu či zrušenie kontrolórov v športových zväzoch. Rezort cestovného ruchu a športu by podľa PS mal tieto kroky prehodnotiť.

"Toto, čo predložili, nepomôže k tomu, aby sme mali úspešnejších športovcov a športovkyne, aby sme mali väčší počet športovcov na olympiáde, ale aj v konečnom dôsledku, aby ten šport bol dostupnejší pre bežných ľudí. Čím viac ľudí bude športovať, zdravo žiť, tak aj o to menšie náklady potom budú pre zdravotníctvo a iné sektory verejného života. Potrebujeme systém, ktorý podporí všetky športy a zabezpečí transparentné spravodlivé prerozdelenie peňazí bez ohľadu na politické záujmy a stranícku príslušnosť," doplnil Dej.

MCRaŠ tvrdí, že všetky návrhy zákonov prešli odbornou diskusiou so zúčastnenými stranami. "Návrhy zmien majú prispieť k zníženej administratívnej vyťaženosti národných športových zväzov, ale pri plnom zachovaní pravidiel transparentnosti. Športové organizácie sú ako prijímatelia verejných prostriedkov aj na základe uzatvorených zmlúv o poskytnutí príspevku uznanému športu povinní priebežne zverejňovať informácie o prijatí a spôsobe použitia príspevku," priblížila riaditeľka odboru komunikácie a marketingu MCRaŠ Silvia Vlasková.

Pripomenula, že Národný športový zväz je povinný naďalej vytvárať podmienky na nezávislý výkon vnútornej kontroly prostredníctvom interných orgánov. Rezort prízvukoval, že dosah na štátny rozpočet je neutrálny a výdaje sú pokryté už v tohtoročnom rozpočte.

"Nedochádza dokonca ani k nárastu počtu zamestnancov, o čom mylne informovali predstavitelia PS. Pre lepší obraz, aktuálne máme celkovo 120 zamestnancov vrátane ministra. Takisto môžeme deklarovať, že nedochádza k politickému ovládnutiu fondov. Rozširuje sa len výkon dozoru, a to navýšením počtu členov dozornej rady, ale nemení sa rozhodovanie o zásadných veciach, ktoré je v kompetencii správnej rady, kde majú väčšinu zabezpečenú zástupcovia športu, respektíve cestovného ruchu," doplnila Vlasková.