Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Ekonomika

R. Takáč: Čerpanie fondov z nového obdobia má SR na úrovni 10,8 %

Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) počas tlačovej konferencie 18. októbra 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

V starom programovacom období sme však najhorší v rámci EÚ, dodal Takáč.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 18. októbra (TASR) - Slovensko má čerpanie európskych prostriedkov v agrosektore z nového programového obdobia na úrovni 10,8 %, priemer EÚ je 8,7 %. V čerpaní eurofondov zo starého programového obdobia je však SR najhoršia v EÚ. Uviedol to v piatok na brífingu minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).

"V novom programovacom období na základe dát, ktoré mi boli dnes ráno poskytnuté Európskou komisiou, sme v čerpaní úplne niekde inde ako iné krajiny EÚ. Priemer v čerpaní v novom programovacom období je na úrovni 8,7 %. Belgicko má čerpanie 4,46 %, Poľsko 3,76 %, Nemecko 7,9 %. Slovenská republika je na úrovni 10,8 %," spresnil agrominister.

"Nachádzame sa v medziobdobí, že od roku 2023 máme nové programovacie obdobie, ale ešte nám dobieha tzv. staré programovacie obdobie, ktoré sa týka projektových výziev do konca budúceho roka. Máme teda prekrývanie nového aj starého programovacieho obdobia. V starom programovacom období sme však najhorší v rámci EÚ," dodal Takáč.