Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Ekonomika

Rada navýšila odhad deficitu na tento rok na 5,6 % HDP

Na archívnej snímke prezident Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) Ján Tóth. Foto: TASR - Martin Baumann

V júli rada očakávala deficit na úrovni 5,5 % HDP.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Deficit verejných financií SR môže v tomto roku dosiahnuť 7,373 miliardy eur alebo 5,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). Predpokladá to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) v aktuálnom augustovom rozpočtovom semafore, ktorý aktualizuje každý mesiac. Ide o jej odhad na základe aktuálnych informácií a za predpokladu, že vláda neprijme dodatočné opatrenia.

V júli rada očakávala deficit na úrovni 5,5 % HDP. "Oproti júlovej prognóze došlo k navýšeniu schodku o 199 miliónov eur. K medzimesačnému zhoršeniu hospodárenia prispel najmä rýchly rast výdavkov obcí v druhom štvrťroku 2024," priblížila RRZ.

Na druhej strane, pozitívna odchýlka od schváleného rozpočtu na tento rok predstavuje 0,4 % HDP. Riziko nedosiahnutia tohto cieľa je tak nízke. V porovnaní s aktuálnym odhadom vlády zverejneným 15. augusta v Správe o očakávanej skutočnosti je úroveň deficitu prognózovaná RRZ nižšia o 0,3 % HDP.

Najvýraznejší pozitívny vplyv na predpokladané saldo verejnej správy tvorí odhadované nižšie čerpanie bežných výdavkov štátneho rozpočtu. Rada na základe aktuálneho vývoja neočakáva nárast jeho výdavkov na úrovne predpokladané v rozpočte.

"Negatívne riziko voči aktuálnemu odhadu predstavuje príjem zo solidárneho príspevku. Ak sa potvrdí, že spoločnosť Slovnaft nesplnila kritériá na uplatnenie solidárneho príspevku za rok 2023, existuje riziko aj pre výnos v roku 2024. Výpadok príjmov rozpočtu by tak predstavoval sumu 168 miliónov eur (0,1 % HDP)," dodala RRZ.