Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 8. júl 2024Meniny má Ivan
< sekcia Ekonomika

Protimonopolný úrad rozhodol o karteli pri verejnom obstarávaní

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

PMÚ bude po vrátení prípadu povinný doplniť odôvodnenie svojich záverov.

Bratislava 4. júla (TASR) - Rada Protimonopolného úradu (PMÚ) SR po preskúmaní spisového materiálu rozhodnutie úradu o karteli podnikateľov pri verejnom obstarávaní v oblasti gastrotechnológie z 10. novembra 2023 zrušila a prípad vracia prvostupňovému orgánu na nové konanie. Informovala o tom Lívia Cseresová, riaditeľka kancelárie predsedu úradu. Rozhodnutie Rady PMÚ podľa nej nadobudlo právoplatnosť 26. júna.

Spresnila, že Rada PMÚ SR 17. júna vydala rozhodnutie, týkajúce sa rozkladov účastníkov konania voči rozhodnutiu PMÚ z 10. novembra 2023. PMÚ v prvostupňovom rozhodnutí uložil štyrom podnikateľom pokuty v celkovej výške 564.411 eur a zákaz účasti vo verejnom obstarávaní na tri roky za uzatvorenie kartelovej dohody.

Cseresová dodala, že dôvodom na zrušenie rozhodnutia bol podľa rady úradu nedostatok právnych a logických úvah PMÚ vo vzťahu k niektorým dôkazom. To malo vplyv na právne posúdenie i na záver o účastníkoch konania. Prvostupňové rozhodnutie je preto podľa Rady PMÚ nepreskúmateľné. PMÚ bude po vrátení prípadu povinný doplniť odôvodnenie svojich záverov.