Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Ekonomika

Rada PMÚ uložila pokutu vo výške 261.000 eur za kartelovú dohodu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Rada PMÚ poukázala na to, že účelom verejných súťaží a verejných obstarávaní je, aby ich vyhlasovateľ získal širokú ponuku tovarov či služieb v najlepšom možnom pomere ceny a kvality.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Rada Protimonopolného úradu (PMÚ) SR uložila v druhej polovici septembra pokutu v hodnote viac ako 261.000 eur za uzatvorenie kartelovej dohody. Dvom z troch dotknutých subjektov taktiež zakázala účasť vo verejnom obstarávaní. Ide pritom o podnikateľov RM Gastro - JAZ z Nového Mesta nad Váhom, PekaStroj z Nitry a Albertina Packaging z Bratislavy, informoval vo štvrtok PMÚ.

"Rada PMÚ svojím rozhodnutím vecne potvrdila závery prvostupňového orgánu PMÚ o tom, že títo podnikatelia pri príprave ponúk do verejnej súťaže na dodanie technológií zvyšujúcich efektivitu výroby v pekárenskom priemysle nepostupovali samostatne, ale tak, aby súťaž vyhral vopred dohodnutý účastník," priblížil úrad.

Podnikateľ RM Gastro - JAZ dostal pokutu vo výške 114.000 eur a zákaz účasti vo verejnom obstarávaní na tri roky. Pokuta pre PekaStroj je v hodnote 75.800 eur a zákaz účasti vo verejnom obstarávaní je jeden rok. Subjekt Albertina Packaging dostal pokutu vo výške 71.800 eur.

Rada PMÚ poukázala na to, že účelom verejných súťaží a verejných obstarávaní je, aby ich vyhlasovateľ získal širokú ponuku tovarov či služieb v najlepšom možnom pomere ceny a kvality. Kartelové dohody medzi dodávateľmi však tento účel maria, keďže odstraňujú konkurenčný tlak a dodávateľom umožňujú predkladať ponuky, ktoré nezodpovedajú trhovým podmienkam, doplnili predstavitelia úradu.