Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 2. október 2024Meniny má Levoslav
< sekcia Ekonomika

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť zhoršila odhad deficitu na tento rok

Na snímke predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) Ján Tóth. Foto: TASR - Martin Baumann

Odchýlka od schváleného rozpočtu na tento rok je však napriek zhoršeniu predikcie stále pozitívna a aktuálne predstavuje 0,2 % HDP.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Deficit verejných financií môže v tomto roku prevýšiť 7,6 miliardy eur a dosiahnuť tak 5,8 % hrubého domáceho produktu (HDP). Očakáva to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) v aktuálnom rozpočtovom semafore, ktorý aktualizuje každý mesiac. Mierne tak zvýšila predchádzajúci augustový odhad na úrovni 5,6 % HDP.

"Oproti augustovej prognóze došlo k navýšeniu schodku o 259 miliónov eur. K medzimesačnému zhoršeniu hospodárenia prispeli najmä pokles daňových príjmov, najmä výnosu dane z pridanej hodnoty (DPH), a nárast výdavkov Sociálnej poisťovne na starobné dôchodky," vysvetlila RRZ.

Odchýlka od schváleného rozpočtu na tento rok je však napriek zhoršeniu predikcie stále pozitívna a aktuálne predstavuje 0,2 % HDP. Riziko nedosiahnutia cieľa rozpočtu je tak podľa rady nízke. V porovnaní s odhadom vlády zverejneným v augusta tohto roka v Správe o očakávanej skutočnosti je úroveň deficitu prognózovaná RRZ nižšia o 0,1 % HDP.

"Najvýraznejší pozitívny vplyv na odhadované saldo verejnej správy oproti rozpočtu tvorí odhadované nižšie čerpanie bežných výdavkov štátneho rozpočtu. RRZ na základe aktuálneho vývoja neočakáva nárast výdavkov na úrovne predpokladané v rozpočte," vysvetlila rada.

Naopak, negatívne riziko podľa nej predstavujú opatrenia na pomoc s cenami energií, keďže rozpočet sa spoliehal na jej financovanie cez eurofondy zaúčtované do roku 2023. Riziká vidí RRZ aj v zdravotníctve, kde odhaduje horšie hospodárenie nemocníc a vyšší rast výdavkov na zdravotnú starostlivosť.