Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Ekonomika

Rakúska ekonomika pokračuje v miernom oživovaní

Ilustračná snímka Viedeň. Foto: PrtScr/Google Maps

Hospodársky rast na úrovni 0,2 % je ťažko odlíšiť od stagnácie, je to však najlepší výsledok za jeden a pol roka, povedal Glocker.

Viedeň 10. júna (TASR) - Rakúska ekonomika pokračuje v miernom oživovaní, nálada vo výrobnom odvetví a v stavebníctva však zostáva veľmi pesimistická, oznámil v pondelok Rakúsky inštitút pre hospodársky výskum (WIFO). TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Konkurencieschopnosť rakúskych priemyselných podnikov sa v poslednom období zhoršila, čo vedie k utlmovaniu výroby, uviedol Christian Glocker, autor najnovšej správy inštitútu WIFO. Na veľmi nízkej úrovni podľa neho zostáva aj dôvera spotrebiteľov. Nálada medzi poskytovateľmi služieb je optimistickejšia, aj ich očakávania sa však v poslednom čase zhoršili, dodal.

Podľa údajov rakúskeho štatistického úradu vzrástol reálny hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v prvom štvrťroku v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom o 0,2 %. V poslednom štvrťroku minulého roka sa HDP zväčšil o 0,1 %.

Hospodársky rast na úrovni 0,2 % je ťažko odlíšiť od stagnácie, je to však najlepší výsledok za jeden a pol roka, povedal Glocker. Počas troch mesiacov do konca marca ekonomiku naďalej brzdila recesia v priemysle, zatiaľ čo pozitívny vývoj vo veľkej časti sektora služieb pôsobil stabilizujúco, uzavrel ekonóm.