Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Rakúska medziročná inflácia prvýkrát od júla 2021 klesla pod 3 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rakúsky minister financií Magnus Brunner označil najnovšiu štatistiku za potvrdenie klesajúceho trendu inflácie.

Viedeň 20. augusta (TASR) - Medziročná inflácia v Rakúsku v júli mierne klesla na 2,9 % z úrovne 3 % v predchádzajúcom mesiaci. Oproti júnu 2024 sa priemerná cenová hladina nezmenila, oznámil v utorok rakúsky štatistický úrad. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Inflácia bola v minulom mesiaci prvýkrát od júla 2021 nižšia ako 3 %. V prípade potravín sa výrazne spomalila, zatiaľ čo nálady na bývanie zostali na stabilnej úrovni. Motorom rastu cien bolo podľa štatistického úradu opäť stravovanie a ubytovacie služby. Reštaurácie a hotely sa na celkovej inflácii podieľali takmer tretinou a bývanie približne pätinou. V oblasti bývania boli rozhodujúcim faktorom ceny energií, ktoré klesli citeľne menej ako v júni.

V porovnaní s júnom 2024 k celkovému rastu cien prispeli najmä letecké zájazdy, ktoré zdraželi v priemere o 14,6 %. Hlavným tlmiacim faktorom oproti predchádzajúcemu mesiacu boli nižšie ceny oblečenia a obuvi.

Rakúsky minister financií Magnus Brunner označil najnovšiu štatistiku za potvrdenie klesajúceho trendu inflácie. "Miera inflácie sa prvýkrát za tri roky dostala pod 3 %. To znamená, že sa postupne približuje k cieľovej hodnote Európskej centrálnej banky a znižuje sa aj rozdiel oproti Nemecku," uviedol Brunner vo vyhlásení.