Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia Ekonomika

Rakúsko čelí stále väčšiemu nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily

Ľudia sa prechádzajú okolo Dómu svätého Štefana vo Viedni v nedeľu 21. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Podľa komory zostáva neobsadených približne 200.000 pozícií, čo vedie k dodatočnému pracovnému zaťaženiu aj výpadkom v príjmoch.

Viedeň 4. októbra (TASR) - Rakúska ekonomika má stále väčší problému s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily. Hľadanie kvalifikovaných zamestnancov je čoraz náročnejšie vo všetkých odvetviach, pričom ich nedostatok pociťuje 82 % domácich podnikov, oznámila v utorok Rakúska hospodárska komora (WKO). TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Podľa komory zostáva neobsadených približne 200.000 pozícií, čo vedie k dodatočnému pracovnému zaťaženiu aj výpadkom v príjmoch. Pri hľadaní odborníkov v oblasti informačných technológií sa rakúske firmy v súčasnosti obracajú dokonca aj na Brazíliu.

"Brazília je trh s veľkým potenciálom, pretože najmä v IT sektore sú tam mladí ľudia veľmi vzdelaní a mobilní," uviedol generálny tajomník WKO Karlheinz Kopf.

Pri hľadaní kvalifikovaných zamestnancov spolupracuje WKO s ministerstvom práce, Rakúskou obchodnou agentúrou (ABA) a podnikmi. "Okrem rozširovania zariadení starostlivosti o deti a dôležitých kvalifikačných opatrení je potrebné aj cielené prisťahovalectvo kvalifikovanej pracovnej sily," poznamenal minister práce Martin Kocher.