Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 7. júl 2024Meniny má Oliver
< sekcia Ekonomika

Rakúsky inštitút WIIW opäť zlepšil výhľad rastu ruskej ekonomiky

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Výkon ruskej ekonomiky je napriek západným sankciám lepší aj v porovnaní s členskými štátmi Európskej únie z východnej a strednej Európy.

Viedeň 2. júla (TASR) - Rusko dosahuje v tomto roku výrazne silnejší hospodársky rast ako takmer stagnujúce eurozóna. Výkon ruskej ekonomiky je napriek západným sankciám lepší aj v porovnaní s členskými štátmi Európskej únie z východnej a strednej Európy, oznámil v utorok Viedenský inštitút pre medzinárodné ekonomické štúdie (Wiener Institut für Internationale Wirtschaftsvergleiche, WIIW). TARS o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Inštitút opäť upravili svoju prognózu rastu ruskej ekonomiky smerom nahor, tentoraz o 0,4 percentuálneho bodu. Znamená to, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny, ktorá sa čoraz viac orientuje na vojnové hospodárstvo, sa tento rok pravdepodobne zväčší o 3,2 % po raste o 3,6 % v roku 2023. V budúcom roku očakáva WIIW spomalenie rastu ruskej ekonomiky približne o 2,5 %. Za hlavné dôvody predpokladaného ochladenia považuje akútny nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily a vysoké úrokové sadzby.

Približne tretina ruského federálneho rozpočtu alebo 6 percent HDP smeruje do vojnového hospodárstva, z čoho profitujú aj mnohé ďalšie odvetvia. Vysoké platy pre vojakov na fronte, ako i platby vojnovým invalidom a pozostalým vedú k prerozdeľovaniu zhora nadol, "čo, žiaľ, podporuje aj sympatie k vojne medzi obyvateľstvom", uviedol Vasilij Astrov, expert WIIW na Rusko.