Podľa Rašiho slov je zníženie DPH hlavným predpokladom preto, aby sektor dokázal byť konkurencieschopný a aby opäť prilákal zákazníkov.
Autor TASR
Bratislava 27. apríla (TASR) - Mimoparlamentná strana Hlas-SD žiada vládu, aby čo najskôr znížila daň z pridanej hodnoty (DPH) pre gastrosektor na 5 %. Vyhlásil to v utorok na tlačovej konferencii nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR a podpredseda strany Hlas-SD Richard Raši.
Strana Hlas-SD podľa neho navrhuje, aby 5-percentná sadzba platila do konca roka 2022, a potom zostala na desiatich percentách, rovnako ako v prípade ubytovacích služieb.
"Hoci vláda umožnila v pondelok (26. 4.) otvoriť terasy reštaurácií, podľa údajov od gastropodnikateľov otvorila necelá polovica reštaurácií. Viac ako 40 % podnikov terasu vôbec nemá a mnohým sa otváranie iba terás ekonomicky neoplatí. Reštaurácie a gastropodniky sú zatvorené už takmer pol roka a pomoc vlády prichádza nedostatočná a veľmi neskoro. Zachytil som aj odhady, že každá druhá gastroprevádzka je na pokraji krachu a možno už nikdy neotvorí," priblížil Raši.
Spresnil, že podľa údajov Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska prišlo v marci a apríli o prácu viac ako 10.000 zamestnancov - kuchárov, čašníkov, chyžných či recepčných. Toto číslo ani zďaleka nie je konečné a rastie každý deň. Podľa Rašiho slov je zníženie DPH hlavným predpokladom preto, aby sektor dokázal byť konkurencieschopný a aby opäť prilákal zákazníkov.
"Zníženie DPH nie je náš výmysel, je to požiadavka gastropodnikov a nižšia DPH v tomto segmente je aj v okolitých krajinách - len u našich susedov v Rakúsku a Maďarsku je sadzba DPH na úrovni 5 %, v Česku je to 10 % a v Poľsku 8 %," dodal Raši s tým, že ako opozičný návrh zníženie DPH trvalo mesiace, vláda ho môže zaviesť hneď prostredníctvom skráteného legislatívneho konania.
Strana Hlas-SD podľa neho navrhuje, aby 5-percentná sadzba platila do konca roka 2022, a potom zostala na desiatich percentách, rovnako ako v prípade ubytovacích služieb.
"Hoci vláda umožnila v pondelok (26. 4.) otvoriť terasy reštaurácií, podľa údajov od gastropodnikateľov otvorila necelá polovica reštaurácií. Viac ako 40 % podnikov terasu vôbec nemá a mnohým sa otváranie iba terás ekonomicky neoplatí. Reštaurácie a gastropodniky sú zatvorené už takmer pol roka a pomoc vlády prichádza nedostatočná a veľmi neskoro. Zachytil som aj odhady, že každá druhá gastroprevádzka je na pokraji krachu a možno už nikdy neotvorí," priblížil Raši.
Spresnil, že podľa údajov Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska prišlo v marci a apríli o prácu viac ako 10.000 zamestnancov - kuchárov, čašníkov, chyžných či recepčných. Toto číslo ani zďaleka nie je konečné a rastie každý deň. Podľa Rašiho slov je zníženie DPH hlavným predpokladom preto, aby sektor dokázal byť konkurencieschopný a aby opäť prilákal zákazníkov.
"Zníženie DPH nie je náš výmysel, je to požiadavka gastropodnikov a nižšia DPH v tomto segmente je aj v okolitých krajinách - len u našich susedov v Rakúsku a Maďarsku je sadzba DPH na úrovni 5 %, v Česku je to 10 % a v Poľsku 8 %," dodal Raši s tým, že ako opozičný návrh zníženie DPH trvalo mesiace, vláda ho môže zaviesť hneď prostredníctvom skráteného legislatívneho konania.