Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Rast aktivity v britskom súkromnom sektore sa v auguste zrýchlil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa predbežných údajov kombinovaný index nákupných manažérov (PMI) z britského súkromného sektora sa v auguste 2024 zvýšil na 53,4 bodu z júlových 52,8 bodu.

Londýn 22. augusta (TASR) - Rast aktivity súkromného sektora v Spojenom kráľovstve sa v auguste zrýchlil a dosiahol najväčšie tempo za štyri mesiace. Prispeli k tomu oba kľúčové sektory - služby aj výroba. Ukázali to vo štvrtok predbežné výsledku prieskumu spoločností S&P Global a Chartered Institute of Procurement & Supply (CIPS). TASR o tom informuje na základe správy portálu businesstimes.

Podľa predbežných údajov kombinovaný index nákupných manažérov (PMI) z britského súkromného sektora sa v auguste 2024 zvýšil na 53,4 bodu z júlových 52,8 bodu. Dosiahol tak najväčšiu hodnotu za štyri mesiace a prekonal aj odhady analytikov, ktorí očakávali v auguste len mierne zvýšenie PMI na 52,9 bodu.

PMI dominantného sektora služieb pritom v auguste stúpol tiež na štvormesačné maximum 53,3 bodu z júlových 52,5 bodu. Mierne sa zrýchlila aj aktivita vo výrobnom sektore, pričom jeho PMI v auguste stúpol na 52,5 z 52,1 bodu v júli.

"August priniesol vítanú kombináciu silnejšieho ekonomického rastu, lepšej tvorby pracovných miest a nižšej inflácie. Výrobný sektor aj sektor služieb zaznamenali solídny rast produkcie a zvýšený prírastok pracovných miest," uviedol v komentári k výsledkom prieskumu hlavný ekonóm S&P Global Chris Williamson.