Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 24. september 2024Meniny má Ľuboš aj Ľubor
< sekcia Ekonomika

Rast aktivity v súkromnom sektore v Japonsku sa v septembri spomalil

Žena kráča okolo elektronickej tabule, ktorá zobrazuje hodnotu hlavného indexu tokijskej burzy Nikkei 27. marca 2024 v Tokiu. Foto: TASR/AP

Napriek spomaleniu si súkromný sektor v Japonsku v septembri udržal "dynamiku", čo naznačuje silnejší rast ekonomiky v 3. štvrťroku.

Tokio 24. septembra (TASR) - Tempo rastu aktivity súkromného sektora v Japonsku sa v septembri spomalilo, keďže aktivita vo výrobe klesla. Ukázali to v utorok výsledky prieskumu spoločnosti S&P Global. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Podľa predbežných údajov sa kombinovaný index nákupných manažérov (PMI) pre sektory služieb aj výroby v Japonsku v septembri znížil na 52,5 bodu z 52,9 bodu v predchádzajúcom mesiaci.

Rast aktivity v sektore služieb sa pritom v septembri zrýchlil a dosiahol päťmesačné maximum 53,9 bodu (53,7 bodu v auguste). Ale PMI výrobného sektora klesol na 49,6 zo 49,8 bodu pred mesiacom.

Napriek spomaleniu si súkromný sektor v Japonsku v septembri udržal "dynamiku", čo naznačuje silnejší rast ekonomiky v 3. štvrťroku.

Aj keď kombinovaný PMI nebol v uplynulých štvrťrokoch spoľahlivým ukazovateľom hospodárskeho rastu, Marcel Thieliant z Capital Economics odhaduje, že jeho aktuálna hodnota je konzistentné s medziročným zvýšením hrubého domáceho produktu (HDP) o necelé 1 %.

Prieskum ďalej ukázal, že rast nových objednávok v Japonsku sa v septembri len nepatrne zmiernil a zároveň došlo k poklesu nevybavených objednávok.

Pokiaľ ide o ceny, údaje ukázali spomalenie rastu vstupných nákladov, zatiaľ čo výstupné ceny sa v septembri zvýšili v dôsledku výraznejšieho nárastu cien v službách.