Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 30. september 2024Meniny má Jarolím
< sekcia Ekonomika

Rast cien dovozu do Nemecka sa v auguste spomalil

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Prispel k tomu najmä pokles cien dovážaných energií.

Wiesbaden 30. septembra (TASR) - Rast cien dovozu do Nemecka sa v auguste citeľne spomalil a dosiahol najmenšie tempo za tri mesiace. Prispel k tomu najmä pokles cien dovážaných energií. Ukázali to v pondelok údaje spolkového štatistického úradu Destatis. TASR o tom informuje na základe správy portálu businesstimes.

Zo štatistík vyplýva, že index dovozných cien v najväčšej európskej ekonomike v auguste 2024 vzrástol medziročne o 0,2 %. To bolo oveľa pomalšie tempo ako 0,9 % v júli.

Augustový nárast cien importu bol najmenší od mája, najmä v dôsledku zníženia cien energií (-5,4 %). V rámci tejto kategórie najvýraznejšie klesli ceny elektriny (-13 %), nasledovali ropa (-3 %) a zemný plyn (-1,7 %).

Na druhej strane, náklady na dovoz poľnohospodárskych produktov v auguste vzrástli o 5,5 %, čo bolo spôsobené silným skokom v cenách surového kakaa (130,3 %) a výrazným zvýšením cien zelenej kávy (33,4 %).

Ceny dovážaných spotrebných tovarov sa v auguste zvýšili o 2,4 %, pričom ceny tovarov krátkodobej spotreby stúpli o 2,7 % a tovarov dlhodobej spotreby o 1,2 %.

Ceny importu bez energií sa v auguste zvýšili medziročne o 0,9 %.

V medzimesačnom porovnaní dovozné ceny klesli o 0,4 %, rovnako ako v júli, zatiaľ čo analytici očakávali, že sa znížia o 0,3 %.