Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Rast ekonomiky eurozóny sa v 2. štvrťroku spomalil

Na snímke montáž a výroba nových modelov automobilov Škoda Superb, Škoda Superb Combi a Volkswagen Passat v bratislavskom závode Volkswagen (VW) Slovakia v piatok 1. decembra 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

V medziročnom porovnaní stúpla zamestnanosť v eurozóne aj v EÚ zhodne o 0,8 %.

Luxemburg 6. septembra (TASR) - Medzikvartálny rast ekonomiky eurozóny sa v 2. štvrťroku spomalil na 0,2 % z 0,3 % v prvých troch mesiacoch 2024. Je takisto menší než 0,3 % pri predbežnom odhade. Vyplýva to z revízie údajov, ktorú v piatok zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

Štatistiky ukázali, že vládne výdavky v eurozóne v období apríl - jún vzrástli medzikvartálne o 0,6 %, zatiaľ čo spotreba domácností mierne klesla o 0,1 % a investície sa znížili o 2,2 % v dôsledku vysokých cien a úrokových sadzieb. Vývoz medzitým vzrástol o 1,4 % a dovoz o 0,5 %.

Eurostat revidoval smerom nadol aj údaje pre celú Európsku úniu (EÚ). Aj v jej prípade sa hrubý domáci produkt (HDP) v 2. štvrťroku zvýšil medzikvartálne o 0,2 % namiesto o 0,3 %, ako signalizoval predbežný odhad.

V medziročnom porovnaní sa sezónne upravený HDP v 2. štvrťroku 2O24 zvýšil o 0,6 % v eurozóne a o 0,8 % v EÚ, čo je v súlade s predbežnými údajmi. To je mierne zrýchlenie v porovnaní s nárastom HDP o 0,5 % v eurozóne a o 0,7 % v EÚ v predchádzajúcom 1. štvrťroku.

Najväčší nárast HDP v 2. štvrťroku v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom zaznamenalo Poľsko (1,5 %) nasledované Gréckom (1,1 %) a Holandskom (1 %). Najstrmší pokles vykázali Írsko (-1 %), Lotyšsko (-0,9 %) a Rakúsko (-0,4 %).

Spomedzi najväčších ekonomík bloku zaznamenali v období apríl - jún medzikvartálny rast ekonomiky Francúzska (0,2 %), Talianska (0,2 %) a Španielska (0,8 %), zatiaľ čo HDP Nemecka, najväčšieho európskeho hospodárstva, klesol o 0,1 %.

Eurostat zároveň informoval, že počet zamestnaných osôb sa v 2. štvrťroku v eurozóne medzikvartálne zvýšil o 0,2 % a v EÚ o 0,1 % po náraste o 0,3 % v oboch blokoch v prvých troch mesiacoch 2024.

V medziročnom porovnaní stúpla zamestnanosť v eurozóne aj v EÚ zhodne o 0,8 %.