Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 11. september 2024Meniny má Bystrík
< sekcia Ekonomika

Rast HDP v Poľsku sa v 2. štvrťroku zrýchlil a inflácia v júli stúpla

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Štatistický úrad v separátnej správe uviedol, že medziročná miera inflácie sa v júli vyšplhala na 4,2 % z júnových 2,6 %.

Varšava 14. augusta (TASR) - Poľská ekonomika v 2. štvrťroku nabrala tempo. Ale aj inflácia sa v júli zrýchlila a dosiahla najvyššiu úroveň za sedem mesiacov. Oznámil to v stredu poľský štatistický úrad GUS. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Podľa konečných údajov GUS sa hrubý domáci produkt (HDP) Poľska v období apríl - jún 2024 zvýšil medzikvartálne o 1,5 %. Tempo jeho rastu sa tak citeľne zrýchlilo z 0,8 % v 1. štvrťroku a prekonalo aj odhady ekonómov, ktorí očakávali, že dosiahne 0,9 %.

V medziročnom porovnaní sa rast HDP susednej krajiny v 2. štvrťroku zrýchlil na 4 % z 1,8 % v predchádzajúcich troch mesiacoch.

Štatistický úrad v separátnej správe uviedol, že medziročná miera inflácie sa v júli vyšplhala na 4,2 % z júnových 2,6 %. Tento výsledok sa zhoduje s rýchlym odhadom.

Tempo rastu cien potravín a nealkoholických nápojov sa pritom zvýšilo na 3,2 % z 2,5 % v júni.

Medzimesačne spotrebiteľské ceny v Poľsku v júli stúpli o 1,4 %, čo bolo výrazne viac ako ich nárast o 0,1 % mesiac predtým.