Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Ekonomika

Rast inflácie v Česku sa v septembri zrýchlil

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Podľa štatistík medziročná miera inflácie v Českej republike v septembri 2024 vzrástla na 2,6 % z 2,2 % v dvoch predchádzajúcich mesiacoch.

Praha 10. októbra (TASR) - Medziročný rast spotrebiteľských cien v Českej republike (ČR) sa v septembri zrýchlil. A viac, ako očakávali ekonómovia. Prispelo k tomu najmä zvýšenie cien potravín. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil Český štatistický úrad (ČSÚ).

Podľa štatistík medziročná miera inflácie v Českej republike v septembri 2024 vzrástla na 2,6 % z 2,2 % v dvoch predchádzajúcich mesiacoch. Tento výsledok prekonal odhady analytikov, ktorí očakávali, že inflácia stúpne v septembri na 2,4 %.

Miera inflácie dosiahla minulý mesiac najvyššiu hodnotu od mája, k čomu prispeli najmä vyššie ceny potravín. Konkrétne, ceny potravín v septembri vzrástli o 0,6 % po poklese o 1,8 % v auguste. Bol to ich prvý nárast od vlaňajšieho novembra.

Štatistiky odhalili, že v septembri sa zrýchlil rast nákladov na bývanie a energie (na 3,7 % z 3 % v auguste) a tiež v oblasti vzdelávania (na 11,3 % zo 6,6 %), ako aj cien reštaurácií a hotelov (na 7,1 % zo 7 %), rôznych tovarov a služieb (na 3,6 % z 3,4 %), telekomunikácií (na 0,9 % z 0,8 %) a vybavenia domácnosti a bežnej údržby (na 1,1 % z 0,4 %). Medzitým sa znížili náklady na dopravu (-1,8 % oproti 1 %).

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v Česku v septembri klesli o 0,4 % po náraste o 0,3 % v auguste. Ich pokles bol však o niečo miernejší ako 0,5 %, ktoré očakávali analytici.