Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Rast inflácie v eurozóne sa v júli zrýchlil na 2,6 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V medzimesačnom porovnaní zostali spotrebiteľské ceny v eurozóne v júli na júnovej úrovni a v celej EÚ vzrástli o 0,1 %.

Luxemburg 20. augusta (TASR) - Medziročný rast inflácie v eurozóne sa v júli podľa očakávania zrýchlil na 2,6 % z 2,5 % v júni. Miera inflácie sa tak viac vzdialila od cieľa Európskej centrálnej banky (ECB) na úrovni 2 %. TASR o tom informuje na základe spresnených údajov európskeho štatistického úradu Eurostat, ktoré sa zhodujú s rýchlym odhadom.

Pred rokom, v júli 2023, bola medziročná miera inflácie v regióne, ktorý zaviedol euro, výrazne vyššia, na úrovni 5,3 %.

V celej Európskej únii (EÚ) sa medziročná miera inflácie v júli 2024 zvýšila na 2,8 % z 2,6 % v júni, ale klesla zo 6,1 % v júli minulého roka.

Spomedzi štátov EÚ, ktorých údaje za júl mal Eurostat k dispozícii, najnižšie medziročné miery inflácie zaznamenali Fínsko (0,5 %), Lotyšsko (0,8 %) a Dánsko (1 %) a najvyššie mali Rumunsko (5,8 %), Belgicko (5,4 %) a Maďarsko (4,1 %). V porovnaní s júnom 2024 medziročná inflácia klesla v deviatich členských štátoch bloku, zostala stabilná v štyroch a vzrástla v štrnástich.

V júli 2024 k ročnej miere inflácie v eurozóne najviac prispeli služby (1,82 percentuálneho bodu, p. b.), po ktorých nasledovali potraviny, alkohol a tabak (0,45 p. b.), priemyselné tovary bez energií (0,19 p. b.) a energie (0,12 p. b.).

V medzimesačnom porovnaní zostali spotrebiteľské ceny v eurozóne v júli na júnovej úrovni a v celej EÚ vzrástli o 0,1 %.

Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestále ceny potravín a energií, sa v eurozóne v júli zvýšila medziročne o 2,9 %, ale medzimesačne klesla o 0,2 %.