Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Ekonomika

Rast maloobchodných tržieb v Česku sa v auguste zrýchlil

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

V medzimesačnom porovnaní a po úprave o sezónne vplyvy sa maloobchodné tržby v Česku v auguste zvýšili len veľmi mierne, o 0,1 %.

Praha 8. októbra (TASR) - Rast maloobchodných tržieb v Českej republike (ČR) sa v auguste 2024 prekvapujúco zrýchlil. Prispel k tomu najmä zvýšený dopyt po palivách a nepotravinovom tovare. Ukázali to v utorok údaje Českého štatistického úradu (ČSÚ). TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Podľa štatistík sa maloobchodný predaj v Česku, bez áut a motocyklov, v auguste 2024 po úprave o kalendárne vplyvy zvýšil medziročne o 5,3 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom mesiaci. Ekonómovia pritom odhadovali, že sa tempo rastu maloobchodného predaja v susednej krajine v auguste naopak spomalí na 4,2 %.

Štatistiky odhalili, že v auguste sa zrýchlil rast tržieb za motorové palivá (na 9,3 % z 1,5 % v júli) a nepotravinárske výrobky (na 7,2 % zo 6,6 %). No zároveň sa spomalil predaj potravín, nápojov a tabaku (na 1,6 % z 3,8 %).

V medzimesačnom porovnaní a po úprave o sezónne vplyvy sa maloobchodné tržby v Česku v auguste zvýšili len veľmi mierne, o 0,1 %.