Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 30. september 2024Meniny má Jarolím
< sekcia Ekonomika

Rast maloobchodných tržieb v Poľsku sa v auguste spomalil

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Podľa najnovších údajov sa maloobchodné tržby v Poľsku v auguste 2024 zvýšili medziročne o 2,6 % po náraste o 4,4 % v predchádzajúcom mesiaci.

Varšava 23. septembra (TASR) - Rast maloobchodných tržieb v Poľsku sa v auguste spomalil. A viac, ako očakávali ekonómovia. Oznámil to v pondelok poľský štatistický úrad GUS. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

Podľa najnovších údajov sa maloobchodné tržby v Poľsku v auguste 2024 zvýšili medziročne o 2,6 % po náraste o 4,4 % v predchádzajúcom mesiaci. Ekonómovia pritom očakávali, že sa tempo rastu maloobchodných tržieb v auguste zníži na 3,4 %.

K horšiemu než očakávanému výsledku prispelo spomalenie tržieb z predaja vozidiel, motocyklov a dielov (na 15,7 % z 30,1 % v júli), tržieb z tuhých, kvapalných a plynných palív (na 5,7 % z 9,9 %), ako aj z rôznych tovarov (na 13,9 % z 18 %). No zároveň sa zmiernil pokles tržieb za potraviny, nápoje a tabakové výrobky (na -0,4 % z -2,7 % v júli).

V medzimesačnom porovnaní maloobchodné tržby v susednej krajine v auguste vzrástli o 1,1 %, čo bolo menšie tempo ako ich zvýšenie o 1,9 % v júli.