Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Rast maloobchodných tržieb v USA sa v auguste spomalil

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Podľa najnovších údajov amerického ministerstva obchodu sa maloobchodné tržby v auguste zvýšili o 0,1 % oproti júlu.

Washington 17. septembra (TASR) - Rast maloobchodných tržieb v USA sa v auguste výrazne spomalil. Takmer sa pritom zastavil. Napriek tomu augustové údaje prekvapili analytikov, ktorí očakávali pokles maloobchodu. To by mohlo upokojiť určité obavy zo širšieho spomalenia americkej ekonomiky pred rozhodnutím Federálneho rezervného systému (Fed) o úrokových sadzbách tento týždeň. TASR o tom informuje na základe správ AP, AFP a RTTNews.

Podľa najnovších údajov amerického ministerstva obchodu sa maloobchodné tržby v auguste zvýšili o 0,1 % oproti júlu, keď po revízii medzimesačne vzrástli o 1,1 %. Analytici pritom očakávali pokles tržieb v auguste o 0,2 % v porovnaní s pôvodným júlovým zvýšením o 1 % pred revíziou.

Tržby bez automobilov, stavebných materiálov, stravovacích služieb a tržieb čerpacích staníc, ktoré sa používajú na výpočet hrubého domáceho produktu, minulý mesiac stúpli o 0,3 %.

Štatistiky odhalili, že tržby z predaja motorových vozidiel a dielov sa v auguste znížili o 0,1 %. Tržby na čerpacích staniciach klesli o 1,2 %, čo však odrážalo najmä pokles cien palív v minulom mesiaci.

Maloobchodné tržby bez áut a čerpacích staníc vzrástli v auguste medzimesačne o 0,2 %.

Tržby z online predaja sa v sledovanom období zvýšili o 1,4 %.

V medziročnom porovnaní maloobchodné tržby v USA v auguste 2024 vzrástli o 2,1 %.

Augustové údaje naznačujú, že americkí spotrebitelia sú stále schopní a ochotní míňať napriek kumulatívnemu vplyvu troch rokov nadmernej inflácie a vyšších úrokových sadzieb Fed. Priemerné platy, najmä v prípade Američanov s nižšími príjmami, sa od pandémie ochorenia COVID-19 prudko zvýšili, čo im pomohlo zvládnuť výdavky a utrácať v obchodoch aj napriek tomu, že mnohé položky sú drahšie.