Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Rast spotrebiteľských cien v Portugalsku sa spomalil pod 3 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jozef Poliak

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v júni stagnovali. V predchádzajúcom mesiaci sa zvýšili o 0,2 %.

Lisabon 10. júla (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Portugalsku spomalili minulý mesiac tempo rastu, inflácia sa však naďalej drží v blízkosti 3 %. To je úroveň, ktorú prekročila v máji a ktorá bola najvyššia od jesene minulého roka. Uviedol to v stredu portugalský štatistický úrad, ktorý zverejnil konečné údaje.

Spotrebiteľské ceny v Portugalsku vzrástli v júni medziročne o 2,8 %. To je druhý najvýraznejší rast od septembra minulého roka, v ktorom sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 3,6 %. Výraznejšie než v júni rástli ceny v máji tohto roka, a to o 3,1 %. Štatistici tak potvrdili predbežné údaje zverejnené 28. júna.

Spomalila sa aj jadrová inflácia, ktorá nezahrnuje nestabilné ceny energií a čerstvých potravín. V júni dosiahla 2,4 % oproti 2,7-percentnej úrovni v predchádzajúcom mesiaci. V tomto prípade štatistici predbežné údaje mierne revidovali, keď koncom júna uvádzali jadrovú infláciu za jún na úrovni 2,3 %.

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v júni stagnovali. V predchádzajúcom mesiaci sa zvýšili o 0,2 %.

Portugalsko zároveň zverejnilo údaje o vývoji zahraničného obchodu za mesiac máj, ktoré vykázali mierny medziročný pokles deficitu. Obchodný schodok dosiahol v máji 2,23 miliardy eur, zatiaľ čo v rovnakom mesiaci minulého roka predstavoval 2,45 miliardy eur. Vývoz aj dovoz klesli, export sa však znížil o 1,5 %, zatiaľ čo dovoz klesol o 3,4 %.