Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Rast súkromného sektora v eurozóne sa v júni prudko spomalil

Na snímke žena drží v rukách eurové bankovky nad nákupom v meste Lipsko v spolkovej krajine Sasko na východe Nemecka. Foto: TASR/AP

Aktivita vo výrobnom sektore eurozóny v júni klesla, keďže prepad dopytu sa zrýchlil aj napriek tomu, že firmy znížili ceny.

Brusel 3. júla (TASR) - Tempo rastu súkromného sektora v eurozóne sa v júni prudko spomalilo. Expanzia v dominantnom sektore služieb totiž nedokázala vykompenzovať ďalšie zhoršenie vo výrobe. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Zložený index nákupných manažérov (PMI) banky Hamburg Commercial Bank (HCOB) pre eurozónu, ktorý zostavuje firma S&P Global a ktorý sa považuje za dobrý ukazovateľ celkového ekonomického zdravia, v júni padol na 50,9 bodu z 12-mesačného maxima 52,2 bodu v máji. Index však zostáva štvrtý mesiac po sebe nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje expanziu od poklesu, pričom sa znížil o niečo menej, ako predpokladal rýchly odhad (50,8 bodu).

"Rast v eurozóne môžeme v plnej miere pripísať sektoru služieb. Zatiaľ čo výrobný sektor sa v júni výrazne oslabil, rast aktivity v službách bol naďalej takmer rovnako silný ako v predchádzajúcom mesiaci," uviedol hlavný ekonóm HCOB Cyrus de la Rubia.

PMI v službách minulý mesiac klesol na 52,8 bodu z májových 53,2 bodu. Rýchly odhad počítal s jeho znížením až na 52,6.

Aktivita vo výrobnom sektore eurozóny v júni klesla, keďže prepad dopytu sa zrýchlil aj napriek tomu, že firmy znížili ceny. PMI vo výrobnom sektore v júni padol na 45,8 bodu zo 47,3 bodu v máji.