Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Ekonomika

Rast svetovej ekonomiky očakávajú tento rok na úrovni 3,2 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

MMF zároveň upozornil na riziká, ktoré by predpokladaný rast svetovej ekonomiky či jednotlivých krajín mohli ovplyvniť.

Washington 22. októbra (TASR) - Globálna ekonomika by mala v tomto aj budúcom roku vzrásť o 3,2 %. Uviedol to v utorok v jesennom výhľade vývoja svetovej ekonomiky Medzinárodný menový fond (MMF). V prípade tohto roka tak potvrdil odhad z leta, čo sa však týka roka 2025, prognózu mierne zhoršil. Podľa fondu sa horšie, než pôvodne predpokladal, bude tento rok vyvíjať ekonomika eurozóny, Číny aj Japonska, na druhej strane, zlepšil odhad vývoja hospodárstva USA, Británie či Brazílie. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA, AFP a Reuters.

Prognóza rastu svetovej ekonomiky v tomto roku na úrovni 3,2 % znamená rovnaký odhad, aký MMF zverejnil v júli tohto roka. Pre rok 2025 však v júli počítal s mierne vyšším rastom, konkrétne na úrovni 3,3 %.

Čo sa týka kľúčových ekonomík, ostro sledovaná ekonomika Číny sa podľa fondu bude vyvíjať o niečo horšie, než predpokladal v júli. Vtedy počítal s rastom čínskej ekonomiky o 5 %, teraz odhad zredukoval na 4,8 %. Čínske hospodárstvo naďalej negatívne ovplyvňuje realitná kríza a slabá dôvera spotrebiteľov. V roku 2025 by sa rast čínskej ekonomiky mal spomaliť na 4,5 %, čo však znamená, že fond svoj júlový odhad nemenil.

Ešte výraznejšie zhoršenie prognózy tohtoročného vývoja ekonomiky oznámil MMF v prípade Japonska. Pôvodne očakával rast japonského hospodárstva o 0,7 %, teraz počíta s rastom iba o 0,3 %.

Horšie sa tento rok bude podľa fondu vyvíjať aj ekonomika eurozóny, aj keď revízia nebola v jej prípade taká výrazná. V júli MMF počítal s rastom ekonomiky menového bloku o 0,9 %, v najnovšej prognóze svoj odhad rastu zredukoval na 0,8 %.

Za zhoršením odhadu pre eurozónu je najmä vývoj v najväčšej európskej ekonomike - Nemecku. Fond odhaduje, že v tomto roku nezaznamená nemecká ekonomika žiadny rast, zatiaľ čo v júli očakával, že dosiahne 0,2 %. Ako dôvod uviedol pokračujúce problémy vo výrobnom sektore. Na budúci rok by ekonomika mala vzrásť o 0,8 %, aj to je však horší výhľad než pred tromi mesiacmi. V lete MMF odhadoval budúcoročný rast nemeckej ekonomiky na úrovni 1,3 %.

Slabší než očakávaný rast najväčšej európskej ekonomiky v budúcom roku bude mať opäť vplyv na vývoj hospodárstva eurozóny. V júli MMF odhadoval jej rast v budúcom roku na úrovni 1,5 %, teraz predpokladá, že ekonomika eurozóny vzrastie o 1,2 %.

Z krajín V4 by tento rok mala najvýraznejšie rásť ekonomika Poľska, a to o 3 %. Rast slovenskej ekonomiky odhaduje MMF tento rok na úrovni 2,2 %, maďarskej 1,5 % a českej 1,1 %. V budúcom roku sa však tempo rastu slovenskej ekonomiky spomalí podľa MMF na 1,9 %, zatiaľ čo ekonomiky Poľska, Česka a Maďarska tempo rastu zrýchlia. Poľsko na 3,5 %, Maďarsko na 2,9 % a Česko na 2,3 %.

Lepšie, než naznačovali júlové odhady, by sa mala vyvíjať ekonomika Spojených štátov, informoval MMF v najnovšej prognóze. Pred tromi mesiacmi počítal s jej rastom v tomto roku o 2,6 % a v budúcom o 1,9 %. V utorok prognózu rastu americkej ekonomiky zlepšil na 2,8 % v roku 2024 a 2,2 % v roku 2025. Za vyšším než pôvodne odhadovaným rastom je podľa fondu najmä zvýšená spotreba, ktorú podporil rast miezd a cien aktív.

Lepšie by sa mala vyvíjať aj ekonomika Británie. V júli fond stanovil odhad rastu na úrovni 0,7 %, teraz predpokladá, že v dôsledku spomaľujúcej sa inflácie a nižších úrokových sadzieb vzrastie britská ekonomika tento rok o 1,1 %.

Prudké zlepšenie odhadu zaznamenala Brazília. V jej prípade MMF v lete odhadoval rast ekonomiky tento rok na úrovni 2,1 %, najnovšie počíta s rastom až o 3 %.

Z veľkých svetových ekonomík pokračuje v stabilne výraznom raste India. Pri nej MMF odhad nemenil, či znamená, že tento rok by mala zaznamenať rast o 7 % a v roku 2025 o 6,5 %.

Čo sa týka Ruska, ktoré už niekoľko rokov zápasí s rozsiahlymi sankciami západných štátov pre inváziu na Ukrajinu, MMF očakáva na budúci rok výrazné spomalenie tempa rastu. Tento rok odhaduje, že ruská ekonomika vzrastie o 3,6 %, zatiaľ čo pôvodne počítal s rastom o 3,2 %, na budúci rok by však rast mal dosiahnuť iba 1,3 %. V júli fond očakával, že rast v roku 2025 dosiahne 1,5 %.

MMF zároveň upozornil na riziká, ktoré by predpokladaný rast svetovej ekonomiky či jednotlivých krajín mohli ovplyvniť. Ako na jedno z rizík pre budúce tempo rastu hospodárstva fond poukázal na možné zvýšenie dovozných ciel a následné odvetné opatrenia, neuviedol však jednoznačne, či tým myslí Spojené štáty. Za ďalšie riziká označil možné zvýšenie cien ropy a iných komodít v prípade, že dôjde k eskalácii konfliktu na Blízkom východe a Ukrajine.