Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Ekonomika

Rast úverov súkromnému sektoru v eurozóne sa zrýchlil aj v júli

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

ECB okrem toho zverejnila vývoj menového agregátu M3, ktorý je indikátorom peňažnej zásoby v eurozóne.

Frankfurt nad Mohanom 28. augusta (TASR) - Objem úverov súkromnému sektoru v eurozóne pokračoval v júli v zrýchľovaní rastu. Jeho tempo však zostáva slabé, keďže stále vysoké úrokové sadzby ovplyvňujú dopyt po pôžičkách. Stredajšie údaje Európskej centrálnej banky (ECB) zverejnil portál RTTNews.

Celkový medziročný rast úverov súkromnému sektoru v eurozóne dosiahol v júli 1,3 % oproti 1,1-percentnému rastu v predchádzajúcom mesiaci, informovala ECB. Pod zrýchlenie rastu sa podpísali úvery domácnostiam, ktoré sa zvýšili o 0,5 %, zatiaľ čo v júni rast predstavoval 0,3 %. Naopak, tempo rastu pôžičiek nefinančným spoločnostiam sa spomalilo. Zatiaľ čo v júni vzrástli tieto úvery o 0,7 %, v júli rast dosiahol 0,6 %.

ECB okrem toho zverejnila vývoj menového agregátu M3, ktorý je indikátorom peňažnej zásoby v eurozóne. Ako uviedla, v júli sa medziročne zvýšil o 2,3 %, čo v porovnaní s vývojom v júni predstavuje mierne zrýchlenie rastu. Vtedy rast dosiahol 2,2 %.

Zároveň sa zmiernil pokles peňažného agregátu M1, ktorý zahrnuje obeživo a vklady na bežných účtoch v bankách. Zatiaľ čo v júni klesol o 3,4 %, v júli pokles predstavoval 3,1 %.