Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Ekonomika

Rehn: Vývoj inflácie posilňuje dôvody na redukciu úrokových sadzieb

Na archívnej snímke z 19. septembra 2024 budova Európskej centrálnej banky (ECB, v pozadí vpravo) a futbalisti trénujú na ihrisku (vľavo) pri rieke Mohan v nemeckom meste Frankfurt nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Rehnove vyjadrenia nasledovali iba deň potom, ako šéfka ECB Christine Lagardová naznačila, že ECB je stále optimistickejšia, že sa jej podarí dostať infláciu pod kontrolu.

Helsinki 1. októbra (TASR) - Zmierňovanie inflačných tlakov a zhoršujúci sa vývoj ekonomiky eurozóny posilňujú dôvody na zníženie úrokových sadzieb zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) na októbrovom zasadnutí. Uviedol to v utorok člen Rady guvernérov ECB Olli Rehn. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

"Najnovšie štatistické údaje nám potvrdili, že inflácia sa spomaľuje," povedal Rehn, ktorý je zároveň guvernérom fínskej centrálnej banky. "To znamená, aspoň podľa mňa, že je tu ďalší dôvod na zníženie úrokových sadzieb na najbližšom zasadnutí. Aj nedávne zhoršenie prognóz vývoja ekonomiky eurozóny tlačí misky váh týmto smerom," dodal.

Rehnove vyjadrenia nasledovali iba deň potom, ako šéfka ECB Christine Lagardová naznačila, že ECB je stále optimistickejšia, že sa jej podarí dostať infláciu pod kontrolu. Už tieto vyjadrenia signalizujú, že banka na svojom zasadnutí 17. októbra úrokové sadzby zníži.

Navyše v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat zverejnil predbežné údaje, podľa ktorých sa inflácia v eurozóne v septembri zmiernila na 1,8 % z augustovej úrovne 2,2 %. Bola tak najnižšia od apríla 2021 a nižšia aj v porovnaní s odhadmi analytikov. Tí počítali s jej zmiernením na 1,9 %.