Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Rezidenčné nehnuteľnosti v Nemecku sú drahšie než inde v Európe

Nemecký Manheim. Foto: TASR/AP

Z hľadiska priemerného príjmu je byt s rozlohou 70 m2 najlacnejší v Dánsku. Pri cene takmer 3000 eur za m2 zaplatia totiž Dáni za byt tejto veľkosti iba 4,7 ročných platov.

Mníchov 18. augusta (TASR) - Kúpa rezidenčnej nehnuteľnosti v Nemecku je v porovnaní s inými európskymi krajinami drahšia. Ukázala to štúdia poradenskej spoločnosti Deloitte. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Presnejšie, pri kúpe bytu v novopostavenej budove v Nemecku zaplatia záujemcovia 4700 eur za meter štvorcový (m2). O niečo drahšie je len Rakúsko.

Z hľadiska priemerného príjmu je byt s rozlohou 70 m2 najlacnejší v Dánsku. Pri cene takmer 3000 eur za m2 zaplatia totiž Dáni za byt tejto veľkosti iba 4,7 ročných platov.

Nehnuteľnosti v pomere k platom sú podľa Deloitte lacné aj v Taliansku, kde na kúpu nehnuteľnosti stačí okolo päť ročných platov. Predajná cena novostavby bytu v Taliansku vlani klesla o 11 % na približne 2100 eur za m2. Aj v Ríme stačí na kúpu bytu sedemročný plat.

Ak sa pozrieme na absolútne ceny, nové byty sú v porovnaní s Nemeckom lacnejšie v Grécku a Rumunsku (v oboch 1500 eur za m2), Poľsku (2200 eur), Maďarsku, Chorvátsku a Slovinsku (zhodne 2600 eur) a Španielsku (2800 eur).

Ale ak príde na otázku, či si miestni môžu dovoliť kúpiť nehnuteľnosť, obrázok je úplne iný. Vo Francúzsku treba na to v priemere 10 ročných platov, kým v Českej republike ľudia zaplatia 13 ročných platov.

Paríž je zďaleka najdrahšie zo 68 skúmaných miest v Európe, pokiaľ ide o kúpu nehnuteľnosti, s cenou 14.900 eur za m2. Nasleduje Mníchov s cenou 10.900 eur za m2.

Priemerná cena v Paríži je teda štvornásobkom priemernej ceny rezidenčnej nehnuteľnosti vo Francúzsku. V Mníchove zaplatí záujemca o nehnuteľnosť 232 % priemernej nemeckej ceny.

Pokiaľ ide o prenájmy, podľa Deloitte je najdrahším mestom pre nájomníkov Londýn s takmer 34 eurami za m2. Nasledujú Dublin, Paríž a Barcelona s približne 30 eurami. Mníchov je tu v hornej polovici rebríčka s takmer 21 eurami za meter štvorcový.

Naproti tomu v Turíne je nájomné pomerne nízke. Podľa štúdie tam prenajímatelia účtujú v priemere len 7,30 eura za meter štvorcový.