Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Rezort dopravy bude môcť pozemky pod letiskami kúpiť a prenajať

Ilustračné foto. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Podľa novely zákona pozemky pod letiskovou infraštruktúrou nadobudnuté do vlastníctva štátu môže rezort dopravy leteckej spoločnosti prenajať za trhové nájomné.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Pozemky s letiskovou infraštruktúrou letísk prevádzkovaných letiskovými spoločnosťami, ktoré nie sú vo vlastníctve štátu ani letiskových spoločností, bude môcť Ministerstvo dopravy SR odkúpiť do vlastníctva štátu a následne prenajať letiskovej spoločnosti. Vyplýva to z novely zákona o letiskových spoločnostiach a zákona o civilnom letectve, ktoré v stredu schválila vláda.

"S cieľom usporiadať vlastnícke práva k pozemkom návrh zákona predstavuje právnu úpravu správy majetku štátu odlišnú od všeobecnej úpravy správy majetku štátu, na základe ktorej bude Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky oprávnené na kúpu pozemkov do vlastníctva štátu a následne na základe nájomnej zmluvy oprávnené ich prenajať letiskovej spoločnosti," priblížilo ministerstvo dopravy v dôvodovej správe.

Dôvodom legislatívnej úpravy bolo, že v súčasnosti sa letisková infraštruktúra letísk prevádzkovaných letiskovými spoločnosťami nachádza aj na pozemkoch, ktoré nevlastní štát ani letisková spoločnosť. Ide najmä o pozemky, ktoré sú nevyhnutné na zabezpečenie letiskovej prevádzky alebo bezpečnostnej ochrany týchto letísk. Na ich odkúpenie však nemôže štát priamo poskytnúť verejné prostriedky letiskovej spoločnosti, ministerstvo dopravy však môže tieto pozemky vykúpiť do vlastníctva štátu a následne ich letiskovej spoločnosti prenajať.

Podľa novely zákona pozemky pod letiskovou infraštruktúrou nadobudnuté do vlastníctva štátu môže rezort dopravy leteckej spoločnosti prenajať za trhové nájomné. Prioritný infraštruktúrny majetok pritom možno prenechať do nájmu maximálne na 50 rokov. Pri nájme do 30 rokov sa vyžaduje súhlas ministerstva, nad 30 rokov treba súhlas vlády.