Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Ekonomika

Rezort práce: Centrum bezpečného internetu funguje už aj na Slovensku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Projekt koordinuje MPSVR SR prostredníctvom Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia na deťoch (NKS) a Projektovej kancelárie.

Bratislava 30. júla (TASR) - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR otvorilo v Bratislave Centrum bezpečného internetu Slovensko. Projekt je zameraný na ochranu detí v digitálnom priestore. Centrum bezpečného internetu Slovensko podporila Európska komisia prostredníctvom programu Digital Europe Programme a je súčasťou európskej siete bezpečného internetu, ktorú zastrešuje medzinárodná organizácia Insafe. V utorok o tom informovali z tlačového oddelenia MPSVR SR.

"Som rád, že vďaka úspešnému projektu pod gesciou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR takéto centrum bezpečného internetu vzniklo. Našimi cieľovými skupinami sú, samozrejme, deti, ktoré chceme chrániť pred násilím páchanom aj v digitálnom priestore. Medzi priority centra patria hlavne vzdelávacie aktivity smerom k odbornej, ale aj k laickej verejnosti za koordinovanej spoluúčasti s ostatnými orgánmi štátnej správy," uviedol minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

Projekt koordinuje MPSVR SR prostredníctvom Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia na deťoch (NKS) a Projektovej kancelárie. Medzi ďalších partnerov patria Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR a tiež mimovládne organizácie digiQ - Digitálna inteligencia a Ochráň ma.

Organizácie budú v rámci projektu pracovať na zvýšení povedomia o bezpečnosti na internete. Deti v ohrození môžu nájsť pomoc na Národnej linke na pomoc deťom v ohrození Viac ako ni(c)k. Na odstraňovanie materiálu zobrazujúceho sexuálne zneužívanie detí sa sústredí organizácia Ochráň ma.

"Počas stretnutia si projektový tím rozdelil úlohy a povinnosti s cieľom zabezpečiť efektívne fungovanie centra. Každý partner má jasne definované zodpovednosti a oblasti pôsobnosti, čo umožní koordinovaný prístup a maximálnu efektivitu pri dosahovaní cieľov projektu," dodal rezort práce.