Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Ekonomika

Rezort práce chce obmedziť krátenie opatrovateľských príspevkov

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Erik Tomáš (Hlas-SD). Foto: TASR - Pavol Zachar

Opatrenie týkajúce sa dôchodcov bolo schválené ešte v roku 2022 za bývalej vládnej koalície.

Bratislava 30. júla (TASR) - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR chce zrušiť krátenie opatrovateľských príspevkov pre ľudí v dôchodkovom veku a minimálne výrazne obmedziť krátenie pre ekonomicky aktívnych opatrovateľov. Opatrenie týkajúce sa dôchodcov bolo schválené ešte v roku 2022 za bývalej vládnej koalície. V utorok o tom informoval minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

"S platnosťou od 1. júla 2024 sa opatrovateľské príspevky pre opatrovateľov v dôchodkovom veku síce zvýšili zo 75 % na 100 %, ale zároveň sa aj krátia v závislosti od príjmu odkázanej osoby," upozornil Tomáš.

V poslednom období pritom výrazne stúpli dôchodky a v mnohých prípadoch príjem odkázaných osôb prekročil dvojnásobok životného minima. Z tohto dôvodu sú ich opatrovateľom príspevky krátené alebo úplne odobrané. Opatrovateľské príspevky pre opatrovateľov v ekonomicky aktívnom veku sa podľa neho krátia už od zavedenia.

Šéf rezortu informoval, že aktuálnu situáciu rieši aj s Ministerstvom financií (MF) SR. Na legislatívnu zmenu chce využiť pripravenú novelu zákona o sociálnych službách, ktorú predloží už v septembri do parlamentu. Jej pôvodným cieľom je zvýšenie príplatku k príspevku na opatrovanie znevýhodnených detí zo 100 na 200 eur.

"Zároveň opäť pripomínam, že systém opatrovateľských príspevkov bude fungovať už len dočasne, keďže k 1. januáru 2026 začne platiť reforma financovania sociálnych služieb, ktorá prinesie zásadné zmeny. Po novom odkázaná osoba dostane už len jeden komplexný príspevok na odkázanosť a ona sa rozhodne, či ho použije na opatrovanie v domácom prostredí alebo v pobytovom zariadení," uzavrel Tomáš.