Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Rezort práce chce zlepšiť podmienky pre výkon práce náhradných rodičov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Pripravovaný návrh by sa mal dostať do medzirezortného pripomienkového konania v októbri alebo novembri tohto roka.

Bratislava 20. augusta (TASR) - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR chce zaviesť nové podporné nástroje na zlepšenie podmienok výkonu práce profesionálnych náhradných rodičov a starostlivosti o deti so zdravotným znevýhodnením. Vyplýva to z predbežnej informácie k návrhu novely zákona o profesionálnych náhradných rodičoch, ktorý ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny zverejnilo na legislatívno-právnom portáli Slov-lex.

"Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky v súlade so záväzkom z Programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky špecifickú pozornosť bude venovať ohrozeným deťom a ich rodinám. Je potrebné pokračovať v deinštitucionalizácii systému náhradnej starostlivosti, v posilňovaní sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately a zvýšiť ich kvalitu," uviedlo MPSVR vo vlastnom materiáli.

Doplnilo, že ďalším zámerom novely zákona je vymedziť niektoré ustanovenia na základe podnetov z praxe profesionálnych náhradných rodičov a centier pre deti a rodiny ako zamestnávateľov. Okrem toho by mal návrh aj zosúladiť ustanovenia upravujúce predpoklad bezúhonnosti so zákonom o registri trestov.

Pripravovaný návrh by sa mal dostať do medzirezortného pripomienkového konania v októbri alebo novembri tohto roka.