Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Ekonomika

Rezort práce od mája dofinancoval centrá pre deti a rodiny

Na snímke ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny SR Soňa Gaborčákov. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Z balíka na dofinancovanie je pre štátne centrá určených 9,8 milióna eur a 4,7 milióna eur pre neštátne akreditované centrá pre deti a rodiny.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR s pomocou rezortu financií zabezpečilo od mája tohto roka dodatočných 14,5 milióna eur na dofinancovanie chodu centier pre deti a rodiny. Z balíka na dofinancovanie je pre štátne centrá určených 9,8 milióna eur a 4,7 milióna eur pre neštátne akreditované centrá pre deti a rodiny. V stredu o tom informoval rezort práce.

"Dofinancovanie a podpora centier, teda bývalých detských domovov, a ich zamestnancov patrilo od začiatku k mojim prioritám aj v súlade s programovým vyhlásením vlády. Treba si uvedomiť, že aj im výrazne stúpli náklady na energie a samotný chod týchto domovov, ošatenie, hygienu či potraviny pre deti, pričom hovoríme o náraste v tisíckach eur za posledný rok," uviedla ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Soňa Gaborčáková.

MPSVR SR finančne podporilo aj zamestnancov oddelení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately na úradoch práce za vykonávanie služobnej pohotovosti. Zamestnanci totiž podľa rezortu práce musia často zasahovať aj mimo pracovného času a svojho pracoviska.

"Považujem za samozrejmé podporiť aj zamestnancov centier, ktorí obetavo a často na úkor svojho voľna a rodiny venujú svoj čas a úsilie najzraniteľnejším rodinám a deťom, aby neodchádzali preč a aby nedochádzalo k ich fluktuácii," povedala Gaborčáková.

Na podporu športového a umeleckého talentu detí, napríklad v podobe intenzívnych tréningov v športových kluboch a pôsobenia v divadelných a tanečných krúžkoch, vyčlenilo ministerstvo podľa generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Karola Zimmera 200.000 eur.