Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Ekonomika

Rio Tinto prevezme Arcadium Lithium za 6,7 miliardy USD

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Rio Tinto uviedlo, že za akciu Arcadium zaplatí 5,85 USD, čo je o takmer 90 % viac v porovnaní s jej záverečnou cenou v stredu 3. októbra.

Melbourne 9. októbra (TASR) - Ťažobná skupina Rio Tinto prevezme spoločnosť Arcadium Lithium za 6,7 miliardy USD (6,10 miliardy eur), čím sa stane jedným z popredných svetových producentov lítia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Rio Tinto uviedlo, že za akciu Arcadium zaplatí 5,85 USD, čo je o takmer 90 % viac v porovnaní s jej záverečnou cenou v stredu 3. októbra, teda jeden deň predtým, ako agentúra Reuters exkluzívne informovala o potenciálnej dohode medzi oboma firmami.

Arcadium Lithium je ťažobná spoločnosť so sídlom v USA. Jej prevzatím Rio Tinto získa prístup k baniam na lítium, spracovateľským zariadeniam a ložiskám v Argentíne, Austrálii, Kanade a Spojených štátoch.

Ceny lítia v poslednom čase výrazne klesli v dôsledku nadmernej ponuky z Číny a spomalenia predaja elektrických vozidiel. To spôsobilo, že firmy ťažiace lítium sa stali atraktívnymi akvizičnými cieľmi.

(1 EUR = 1,0982 USD)