Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Ekonomika

Rjabkov: Po samite BRICS sa očakáva vývoj v oblasti platieb

Ľudia sa prechádzajú po tlačovom centre výstaviska deň pred summitom skupiny BRICS v Kazani 21. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Rjabkov zároveň upozornil, že netreba očakávať žiadny "obrovský skok vpred".

Moskva 22. októbra (TASR) - Po samite v Kazani možno očakávať významný vývoj v oblasti vzájomných platobných mechanizmov v krajinách BRICS. Uviedol to štátny tajomník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov v rozhovore pre srbské noviny Politika, ktorý bol zverejnený na webovej stránke ruského ministerstva zahraničných vecí. TASR o tom informuje na základe správy agentúry TASS.

"Verím, že každý uvidí dôležitý vývoj v tejto oblasti na záver samitu v Kazani. Ako hovoria čínski priatelia, cesta dlhá tisíc míľ sa začína jedným malým krokom," povedal ruský diplomat.

Rjabkov zároveň upozornil, že netreba očakávať žiadny "obrovský skok vpred". Podľa neho pravdepodobne pôjde o evolučný proces, pretože BRICS pracuje na základe konsenzu. "Od postupného prechodu od platieb v národných menách k vytvoreniu jednotnej meny BRICS je dlhá cesta," dodal ruský diplomat.

BRICS je pôvodné označenie spoločného hospodárskeho zoskupenia krajín Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika. Začiatkom tohto roka sa skupina rozšírila o štyroch nových členov z Afriky a Blízkeho východu - Spojené arabské emiráty (SAE), Irán, Egypt a Etiópiu.

Ruský prezident Vladimir Putin v dňoch 22. až 24. októbra hostí samit BRICS v Kazani. Dúfa, že tento blok bude silnou protiváhou Západu v globálnej politike a obchode.

Samotný Putin pred niekoľkými dňami varoval pred rizikami predčasného prijatia jednotnej meny BRICS. Vyhlásil, že dôležitejšia je spolupráca medzi centrálnymi bankami na zabezpečenie spoľahlivých národných mien bez narušenia medzinárodných finančných systémov.

Portál businesstimes zase v utorok citoval hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, ktorý v reakcii na tvrdenia, že BRISC plánuje spochybniť dominanciu dolára, uviedol, že blok to nemá v pláne a spolupráca v rámci BRICS nie je namierená proti žiadnej konkrétnej mene.

"Spolupráca v rámci BRICS nie je namierená proti nikomu, proti ničomu ani proti doláru, ani proti iným menám. Sleduje hlavný cieľ zabezpečiť záujmy krajín, ktoré sa podieľajú na tomto formáte," povedal Peskov pre RIA Novosti.