Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy sa v pondelok ráno výraznejšie nezmenili

Na ilustračnej snímke ropovod. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v októbri sa v pondelok o 7.20 h SELČ predával po 68,73 USD (63,06 eura).

Singapur 16. septembra (TASR) - Ceny ropy sa v pondelok ráno výraznejšie nezmenili. Trh podporili rastúce očakávania, že centrálna banka v USA tento týždeň opäť zníži úrokové sadzby. Zisky na druhej strane obmedzovali slabšie hospodárske údaje z Číny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v októbri sa v pondelok o 7.20 h SELČ predával po 68,73 USD (63,06 eura). To bolo o 8 centov alebo 0,12 % viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania. Cena novembrového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent sa znížila o 4 centy alebo 0,06 % na 71,57 USD za barel.

Obavy z prerušenia dodávok ustúpili, keďže ropné spoločnosti v Mexickom zálive začali obnovovať produkciu, ktorú počas minulého týždňa narušil hurikán Francine. V Číne, ktorá je najväčším dovozcom ropy, sa rast priemyselnej produkcie v auguste spomalil na päťmesačné minimum, pričom maloobchodné tržby a ceny nových domov ďalej oslabili. Produkcia ropných rafinérií tiež klesla už piaty mesiac, najmä v dôsledku utlmeného dopytu po palivách.

(1 EUR = 25,147 CZK)