Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Ekonomika

Rosatom rokuje o výstavbe jadrových reaktorov v Indii

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

India sa po uvalení sankcií Západu na ruské energetické produkty stala jedným z najväčších odberateľov ruskej ropy prepravovanej po mori.

Moskva 9. júla (TASR) - Ruská štátna jadrová energetická spoločnosť Rosatom v utorok oznámila, že diskutuje o možnosti výstavby šiestich nových jadrových blokov v Indii. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Indický premiér Naréndra Módí je na dvojdňovej návšteve Moskvy v rámci svojej prvej cesty do Ruska od začiatku invázie na Ukrajinu. V pondelok (8. 7.) sa stretol v Moskve na neformálnej schôdzke s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. A v utorok má v Kremli oficiálne rokovať o lacnejších dodávkach energií z Ruska a hlbších ekonomických a strategických väzbách s Moskvou.

India a Rusko majú úzke vzťahy už niekoľko desaťročí. Indická vláda odmietla odsúdiť Moskvu za inváziu na Ukrajinu vo februári 2022, namiesto toho vyzvala obidve strany na ukončenie konfliktu prostredníctvom dialógu a diplomacie.

India sa po uvalení sankcií Západu na ruské energetické produkty stala jedným z najväčších odberateľov ruskej ropy prepravovanej po mori.

Vzájomná obchodná výmena medzi Ruskom a Indiou sa vo finančnom roku 2023/24, ktorý sa skončil 31. marca, zvýšila o 33 % na 65,7 miliardy USD (60,64 miliardy eur).

India má záujem o podpísanie nových dohôd o dovoze cenovo výhodnej ropy z Ruska.

Tretí najväčší dovozca a spotrebiteľ ropy na svete doviezol v apríli 2024 z Ruska takmer 1,8 milióna barelov ropy denne (1 barel = 159 litrov), najviac za deväť mesiacov. Podiel ruskej ropy na celkovom dovoze komodity do Indie tak v apríli stúpol na 38 %. A zároveň klesol jej dovoz z Iraku a Saudskej Arábie.

(1 EUR = 1,0835 USD)