Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 22. august 2024Meniny má Tichomír
< sekcia Ekonomika

Rozpočet Nemecka na rok 2025 bude zahŕňať rekordné investície

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Rozpočet zahŕňa čisté pôžičky vo výške 43,8 miliardy eur.

Berlín 15. júla (TASR) - Nemecký kabinet plánuje v stredu (17. 7.) schváliť návrh rozpočtu na rok 2025, ktorý bude zahŕňať rekordné investície vo výške 78 miliárd eur. TASR o tom informuje na základe správy Reuters, ktorá sa odvoláva na zdroje z ministerstva financií.

Nemecká koalícia uzavrela dohodu o rozpočte na rok 2025, ktorá sa bude držať prísnych pravidiel pre pôžičky, tzv. dlhovej brzdy a zároveň ponúkne balík stimulov na oživenie stagnujúceho hospodárskeho rastu a financovanie rozsiahlej prestavby armády s cieľom splniť ciele NATO.

Rozpočet zahŕňa čisté pôžičky vo výške 43,8 miliardy eur. Celková výška rozpočtu je 481 miliárd eur, podľa zdrojov, pri rešpektovaní dlhovej brzdy, ktorá obmedzuje pôžičky na 0,35 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Vláda plánuje schváliť tiež dodatočný rozpočet na tento rok s novými pôžičkami vo výške 11 miliárd eur, čo zvýši čisté pôžičky na celkovo 50,3 miliardy eur, uviedli zdroje.

Rozpočet na rok 2025 a doplnkový rozpočet na rok 2024 bude sprevádzať balík opatrení, o ktorých vláda predpokladá, že zvýšia rast ekonomiky o viac ako pol percentuálneho bodu alebo 26 miliárd eur.