Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. september 2024Meniny má Vladislav
< sekcia Ekonomika

Rozpočtový deficit Francúzska môže tento rok prekročiť 6 % HDP

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) už vedie voči Francúzsku konanie pre nadmerný rozpočtový deficit.

Paríž 25. septembra (TASR) - Francúzsko je v ešte horšej finančnej situácii, než sa donedávna predpokladalo. Rozpočtový deficit by mohol v tomto roku prekročiť 6 % hrubého domáceho produktu, vyhlásil v stredu nový minister pre rozpočet Laurent Saint-Martin. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Áno, stav našich verejných financií je znepokojujúci," povedal Saint-Martin na pôde parlamentného rozpočtového výboru v Paríži. Za hlavné dôvody označil daňové príjmy, ktoré zaostávajú za očakávaniami, a nadmerné verejné výdavky.

Európska komisia (EK) už vedie voči Francúzsku konanie pre nadmerný rozpočtový deficit. Pravidlá Európskej únie (EÚ) požadujú, aby rozpočtové schodky neprekračoval 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) členských krajín. Francúzsko malo v roku 2023 rozpočtový deficit 5,5 % HDP.

"Do roku 2025 musíme vynaložiť značné úsilie," povedal minister z vlády konzervatívneho premiéra Michela Barniera, ktorá sa ujala funkcie len v pondelok (23. 9.). Za prvoradú prioritu Saint-Martin označil zníženie výdavkov, pričom zdôraznil, že až potom by bolo možné uvažovať o zvyšovaní daní.

Paríž musí do 31. októbra predložiť Komisii plán ozdravenia svojich verejných financií. Bývalý vládny kabinet pôvodne predpokladal rozpočtový deficit na rok 2024 vo výške 5,1 % HDP.