Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

RRZ mierne navýšila odhadovaný deficit v tomto roku na 5,5 % HDP

Foto: Andrej Galica

Ide o odhad na základe aktuálnych informácií a za predpokladu, že vláda neprijme dodatočné opatrenia.

Bratislava 31. júla (TASR) - Deficit slovenských verejných financií môže tento rok dosiahnuť 7,174 miliardy eur alebo 5,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). V júlovom rozpočtovom semafore, ktorý aktualizuje každý mesiac, to predpokladá Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Ide o odhad na základe aktuálnych informácií a za predpokladu, že vláda neprijme dodatočné opatrenia.

Oproti júnu RRZ mierne zvýšila očakávanú úroveň deficitu, a to o 95 miliónov eur alebo 0,1 percentuálneho bodu (p. b.). K medzimesačnému zhoršeniu prispel najmä pokles očakávaného výnosu dane z pridanej hodnoty (DPH) a rast záväzkov nemocníc.

"Pozitívna odchýlka od schváleného rozpočtu predstavuje 0,5 % HDP, čo znamená, že riziko nedosiahnutia cieľa rozpočtu je nízke. Na rozdiel od deklarovaného medziročného poklesu deficitu o 0,5 p. b. však RRZ naďalej odhaduje nárast schodku oproti roku 2023 o 0,6 p. b., medziročné navýšenie deficitu predstavuje 1,2 miliardy eur," vyčíslila rada.

Najvýraznejší pozitívny vplyv na prognózované saldo verejných financií oproti rozpočtu tvorí odhadované nižšie čerpanie bežných výdavkov. RRZ na základe výsledku v roku 2023 a aktuálneho vývoja neočakáva nárast výdavkov na úrovne predpokladané v rozpočte.

"Negatívne riziko voči aktuálnemu odhadu predstavuje príjem zo solidárneho príspevku. Ak sa potvrdí, že spoločnosť Slovnaft nesplnila kritériá na uplatnenie solidárneho príspevku za rok 2023, existuje riziko aj pre výnos v roku 2024. Výpadok príjmov rozpočtu by tak predstavoval sumu 168 miliónov eur (0,1 % HDP)," doplnila RRZ.