Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Ekonomika

Ruská centrálna banka môže v októbri opäť zvýšiť sadzby

Na archívnej snímke z 28. februára 2022 žena drží bankovky rubľa v Mníchove. Foto: TASR/AP

Inflácia v Rusku dosiahla v roku 2023 úroveň 7,4 % v porovnaní s 11,9 % v roku 2022.

Moskva 14. októbra (TASR) - Ruská centrálna banka môže na svojom októbrovom zasadnutí opäť zvýšiť kľúčovú úrokovú sadzbu. Vyhlásil to v pondelok viceguvernér banky Alexej Zabotkin. TASR o tom informuje na základe správy agentúry TASS.

"Pripúšťame možnosť zvýšenia sadzby na najbližšom zasadnutí," povedal novinárom Zabotkin. Ruská centrálna banka v septembri zvýšila svoju kľúčovú sadzbu z 18 % na 19 %, pričom zvažovala aj alternatívny scenár zvýšenia na 20 %. Banka zároveň upozornila na možnosť zvýšenia sadzby na najbližšom zasadnutí bankovej rady 25. októbra, keďže inflačné tlaky zostávajú vysoké. Guvernérka centrálnej banky Elvira Nabiullina koncom septembra uviedla, že ďalšie zvýšenie kľúčovej sadzby v októbri vzhľadom na vývoj inflácie nemožno vylúčiť.

Inflácia v Rusku dosiahla v roku 2023 úroveň 7,4 % v porovnaní s 11,9 % v roku 2022. V auguste ceny mierne spomalili medziročný rast na 9,05 %, čo bolo stále výrazne nad inflačným cieľom, ktorí si centrálna banka stanovila na 4 %.

Rusko zápasí s výraznými výkyvmi v cenách od útoku na Ukrajinu vo februári 2022, na čo západné štáty zareagovali sériou bezprecedentných sankcií. Na tie zasa Rusko reagovalo opatreniami na stabilizáciu ekonomiky. Oproti roku 2021, poslednému pred vojnou na Ukrajine, zvýšila ruská vláda výdavky na zbrojársky priemysel o takmer 50 %. Tento krok pomohol zabrániť kolapsu ekonomiky, ktorý pôvodne viacerí ekonómovia a politici predpokladali, zároveň to však znamenalo výrazné zrýchlenie inflácie.