Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Ekonomika

Ruská centrálna banka zvolala mimoriadne zasadnutie na 15. augusta

Ľudia kráčajú okolo zmenárne v Moskve v pondelok 14. augusta 2023. Rubeľ sa v pondelok voči doláru prepadol na 17-mesačné minimum, keď sa jeho kurz voči americkému doláru oslabil nad 100 RUB/USD. Dôvodmi bol silný dopyt po devízach a zhoršujúca sa obchodná bilancia Ruska. Foto: TASR/AP

Ruská mena v priebehu pondelka prekročila hranicu 101 rubľov za dolár. To bol najslabší kurz za takmer 17 mesiacov a tretí najhorší výsledok spomedzi rozvíjajúcich sa trhov.

Moskva 14. augusta (TASR) - Ruská centrálna banka sa zíde v utorok (15. 8.) na mimoriadnom zasadnutí, na ktorom bude diskutovať o svojej kľúčovej úrokovej sadzbe, keďže rubeľ v pondelok klesol na najnižšiu úroveň od marca 2022. TASR o tom informuje na základe správ AP, AFP a Reuters.

Centrálna banka, ktorej kľúčová úroková sadzba je v súčasnosti na úrovni 8,5 %, mala pôvodne naplánované najbližšie zasadnutie o úrokových sadzbách na 15. septembra. Mimoriadna schôdza otvára možnosť zvýšenia nákladov na pôžičky, čo by podporilo slabnúci rubeľ. Banka dodala, že výsledok utorkového zasadania oznámi o 10.30 h miestneho času.

Ruská mena v priebehu pondelka prekročila hranicu 101 rubľov za dolár. To bol najslabší kurz za takmer 17 mesiacov a tretí najhorší výsledok spomedzi rozvíjajúcich sa trhov.

Maxim Oreškin, ekonomický poradca prezidenta Vladimira Putina, v pondelok obvinil uvoľnenú menovú politiku centrálnej banky z oslabovania rubľa. Povedal pritom, že silný rubeľ je v záujme ruskej ekonomiky a že slabá mena "komplikuje ekonomickú reštrukturalizáciu a negatívne ovplyvňuje reálne príjmy ľudí". Dodal, že ruská centrálna banka má všetky potrebné nástroje na stabilizáciu situácie a čoskoro očakáva normalizáciu.

Po tom, čo centrálna banka oznámila mimoriadne zasadnutie v utorok, rubeľ znížil svoje straty a jeho kurz sa vrátil pod 100 rubľov za americký dolár.

Alexej Zabotkin z centrálnej banky pritom v piatok (11. 8.) novinárom povedal, že plávajúci výmenný kurz umožňuje ekonomike efektívne sa prispôsobovať meniacim sa vonkajším podmienkam.

Podľa analytikov za oslabením rubľa sú zvýšené výdavky na armádu, čo vedie k rastu dovozu, a klesajúce príjmy z vývozu, najmä ropy a zemného plynu.