Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Ekonomika

Ruská dcéra RBI už nebude vykonávať odchádzajúce prevody v dolároch

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Klienti ruskej dcéry majú na zadanie dolárových prevodov čas už len do 7. júna, oznámila ďalej RBI.

Viedeň 29. mája (TASR) - Ruská dcérska spoločnosť rakúskej bankovej skupiny Raiffeisen Bank International (RBI) v stredu nečakane oznámila, že už nebude vykonávať odchádzajúce prevody v amerických dolároch. Rozhodnutie nadobudne účinnosť 10. júna. Spoločnosť ho odôvodnila zmenami v požiadavkách korešpondenčných bánk zodpovedných za dolárové prevody. TASR o tom informuje na základe správy portálu orf.at.

Klienti ruskej dcéry majú na zadanie dolárových prevodov čas už len do 7. júna, oznámila ďalej RBI. Prichádzajúcich prevodov v dolároch a prevodov v iných cudzích menách sa rozhodnutie netýka.

Zablokovanie odchádzajúcich dolárových prevodov je jedným z najradikálnejších opatrení v medzinárodnom bankovníctve, ktoré ruská dcérska spoločnosť RBI prijala od začiatku invázie Moskvy na Ukrajinu. V uplynulých dvoch rokoch sa podmienky pre takéto prevody opakovane sprísňovali, ale vždy boli naďalej možné.

Rozhodnutie skupiny prichádza v čase, keď zahraničné banky pôsobiace v Rusku čelia stupňujúcemu sa medzinárodnému tlaku, najmä zo strany USA.