Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 27. október 2024Meniny má Sabína
< sekcia Ekonomika

Rusko plánuje anonymitu pre investorov, ktorí investujú na Kryme

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym v roku 2014. Následne podporilo aj boje proruských separatistov na východe Ukrajiny.

Moskva 3. februára (TASR) - Ruské ministerstvo hospodárstva pripravilo návrh zákona, ktorý by mal podporiť investície na anektovanom polostrove Krym. Jeho súčasťou je aj možnosť poskytnúť anonymitu niektorým investorom s cieľom ochrániť ich pred hrozbou sankcií západných krajín.

Ako uviedla agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na informácie ministerstva, v prípade, že návrh zákona prejde, Rusi, ktorí investujú na Kryme viac než 150 miliónov rubľov (1,65 milióna eur), nebudú musieť zverejniť svoje osobné údaje.

Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym v roku 2014. Následne podporilo aj boje proruských separatistov na východe Ukrajiny. Kroky Moskvy západné krajiny odsúdili a na Rusko uvalili hospodárske sankcie, ktorých súčasťou je aj zákaz investovania na Kryme.

Rusko síce vynaložilo obrovský objem financií na prepojenie polostrova s južným Ruskom, ekonomika Krymu je však naďalej veľmi slabá a silne závislá od cestovného ruchu. Ten však najnovšie zasiahla pandémia nového koronavírusu.

Ako dodalo ruské ministerstvo hospodárstva, cieľom návrhu zákona o investíciách na Kryme je urýchlenie socio-ekonomického rozvoja polostrova. Na to je najskôr potrebné zatraktívniť Krym pre investorov.

(1 EUR = 90,9307 RUB)