Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Ekonomika

Rusko zavádza tvrdšie opatrenia proti ťažbe kryptomien

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Ťažba digitálnych mincí sa v uplynulých rokoch dostala pod drobnohľad na celom svete.

Moskva 28. septembra (TASR) - Dagestan, najjužnejšia autonómna republika Ruskej federácie, vyzvala na tvrdšie opatrenia proti ťažbe kryptomien, ktorá podľa miestnych predstaviteľov spôsobujú výpadky elektriny. "Baníci" sa však snažia obísť zákon budovaním zariadení pod zemou. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Ťažba digitálnych mincí sa v uplynulých rokoch dostala pod drobnohľad na celom svete. Výpočtová sila potrebná na vyriešenie zložitých matematických operácií si vyžaduje totiž špecializovaný hardvér, ktorý funguje nepretržite a má veľkú spotrebu elektriny.

Miestny premiér Dagestanu Abdulmuslim Abdulmuslimov uviedol, že úrady musia venovať väčšiu pozornosť nelegálnej ťažbe kryptomien po tom, čo prudký nárast spotreby, v dôsledku ťažby, spôsobil požiar rozvodne v hlavnom meste.

"Majitelia nelegálnych zariadení na ťažbu kryptomien prichádzajú s novými metódami obchádzania zákona. Inštalujú ťažobné zariadenia pod zem," povedal Abdulmuslimov.

Dagestanská vláda zverejnila zábery, na ktorých vyšetrovatelia kontrolujú zariadenie na ťažbu kryptomien v provizórnej podzemnej jaskyni s desiatkami ventilátorov na chladenie počítačov.

Legislatíva týkajúca sa ťažby kryptomien, ktorú podpísal prezident Vladimir Putin, nadobudne účinnosť 1. novembra 2024.

Ministerstvo financií bude viesť špeciálny register pre spoločnosti zaoberajúce sa ťažbou kryptomien. Jednotlivci, ktorí ťažia digitálne meny, budú musieť poskytnúť určité informácie ruskému finančnému regulačnému úradu.