Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Ruský rubeľ sa prepadol na 10-mesačné minimum oproti doláru

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Podľa analytikov bude oslabenie rubľa voči doláru pokračovať aj napriek podpore vyšších cien ropy.

Moskva 13. augusta (TASR) - Ruský rubeľ ďalej klesá, pričom v utorok sa nakrátko prepadol na desaťmesačné minimum oproti doláru. Trhy tak zareagovali na nečakaný vpád ukrajinskej armády do ruskej Kurskej oblasti minulý týždeň. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

V priebehu utorkového obchodovania sa rubeľ nakrátko prepadol na 96,60 RUB/USD, čo bola jeho najnižšia hodnota od 20. októbra 2023. Neskôr svoje straty zmazal a o 17. h SELČ bol jeho kurz stabilný na úrovni 90,99 rubľov za dolár. Od začiatok ukrajinského útoku 6. augusta stratil rubeľ 6,2 % zo svojej hodnoty.

Oficiálny výmenný kurz ruskej centrálnej banky na stredu (14. 8.) bol stanovený na úrovni 92,65 rubľov za dolár.

V utorok klesol tiež kurz rubľa voči čínskemu jüanu, ktorý sa stal najviac obchodovanou cudzou menou v Moskve. Do 17. h SELČ sa znížil o 1,3 % na 12,07 rubľov za jüan, pričom v priebehu dnešného obchodovania sa rubeľ dotkol úrovne 12,11 RUB/CNY, ktorá bola najnižšia od 24. júna.

Oproti euru klesol rubeľ o 0,2 % na 99,70 rubľov za euro. Oficiálny kurz centrálnej banky bol stanovený na úrovni 96,69 rubľov za euro.

Podľa analytikov bude oslabenie rubľa voči doláru pokračovať aj napriek podpore vyšších cien ropy.